Erzsébet
1 °C
4 °C

Karácsony Gergely pofára ejtette az Együttet, és lepaktált az MSZP-vel

2017.12.07. 20:25
Karácsony Gergely bejelentette, hogy vállalná az összefogás miniszterelnök-jelöltségét, csak éppen a Párbeszéden és az MSZP-n kívül senki nem akar közös listát. A Párbeszéd nagy szövetségese az Együtt máris jelezte, ebből nem kér.

Jól szórakozhattak azok a politikai ínyencek, akiket még esetleg érdekel a baloldal összefogásának története. A héten ugyanis a szappanopera újabb fejezethez érkezett, amely a dramaturgia szabályait szépen betartva nem várt fordulatot hozott.

Néhány napja ugyanis egyre többen beszéltek arról, hogy a közös listát sürgető MSZP nemcsak a külön listát sürgető DK-val tárgyal, hanem fű alatt, zárt ajtók mögött a Párbeszéddel is egyezkedik. No, nem a Párbeszéd temérdeknek nem mondható szavazóira kaptak kedvet a szocialisták. A Párbeszédnek egy olyan dolga van, amely az MSZP-nek momentán nincs: miniszterelnök-jelöltje.

Szóval a több oldalról megerősített pletyka úgy szólt: az MSZP megegyezett a Párbeszéddel arról, hogy egyesítik erőiket, közös listán indulnak, ebbe akarják behúzni a többieket, és a listát miniszterelnök-jelöltként Karácsony Gergely zuglói párbeszédes polgármester fogja vezetni.

Az egyszerű választó ebből persze annyit észlelne, hogy az egykori LMP-s, korszakváltós Karácsony Gergely vezetne egy MSZP-listát. Így a végcél az lenne, hogy a többi ellenzéki pártot is bevonják az összefogásba.

A tárgyalások megindultak, a kavarók beindultak. Ebből aztán csütörtökre születtek is cikkek, amelyek már felfedtek részleteket Karácsony miniszterelnök-jelöltségéről. A Hír TV azt írta: Összefogás: Karácsony lehet a közös miniszterelnök-jelölt. Az Azonnali pedig „Az MSZP Karácsonyra vár” című kétértelmű címe is erről az összefogás-féleségről szólt.

Karácsony bejelentette

Aztán délután több pártból jelezték, hogy csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorát érdemes nézni, mert Karácsony itt teszi meg a nagy bejelentését az ügyben. Így aztán az Index politikai mazochista tagozata is meghallgatta a beszélgetést, amelyben tényleg nem várt mondatok hangoztak el.

Karácsony ugyanis azt jelentette be, új alapokra kell helyezni az ellenzéki politikát, és ehhez nem más kell, mint: ÖSSZEFOGÁS. „Kezdeményezem minden ellenzéki párt felé, hogy próbáljuk újragombolni a kabátot" – mondta Karácsony. Rónai Egon műsorvezető láthatóan másra számított, és kerek perec megkérdezte, hogy az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltként ül-e itt. De Karácsony azt mondta, nem és nem is tárgyalt erről (ami igaz, mert ő arról tárgyalt a szocialistákkal, hogy egy nagy közös listát hajlandó lenne vezetni).

„Azért ülök itt, mert létre kell hozni egy közös megállapodást" – mondta Karácsony, aki a közös listáról azt mondta: "én húzni is tudom a listát. Ha vannak pártok, akik támogatni tudnak, vállalom. Hozom a személyes népszerűségemet, csak kezdjünk bele.

Egy ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje tudok lenni.

Vagyis Karácsony lényegében bejelentkezett az összefogás közös miniszterelnök-jelöltjének, csak éppen összefogás nincs. Ott van például a Párbeszéd legszorosabb szövetségese az Együtt, amelyről Karácsony azt mondta: „Nem hagyom faképnél az Együttet, szeretném, ha ő is rajta lenne ezen a listán". Az Együtt már ki is adott egy közleményt, hogy szó sem lehet erről, külön indul.

A DK épp jövő héten dönt a külön listájának sorrendjéről, az LMP múlt héten döntött, a Momentum pedig már rég megnevezte a saját külön jelöltjeit.

Csak az MSZP osztja Karácsony álláspontját a közös listáról, jelöltekről, miniszterelnök-jelöltről. Vagyis most úgy néz ki, Karácsony maximum az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?