Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még nem kapott kártérítést az Olaszliszkán megölt tanár családja

2017.12.07. 08:53 Módosítva: 2017-12-08 08:20:29

Egy fillért sem láttak még a nekik megítélt 46 millió forintos kártérítésből Szögi Lajos árvái és özvegye, pedig a háromgyerekes, köztiszteletben álló családapa gyilkosai közül ketten már szabadlábon vannak, ketten pedig nemsokára letölthetik a büntetésüket - tudta meg a Blikk

2006 októberében a szabályosan közlekedő Szögi Lajos kocsija előtt átszaladt, majd az árokparton elesett egy 11 éves kislány. Amikor Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja, a gyerek rokonai, ismerősei rátámadtak. A pedagógust két kislánya szeme láttára agyonverték. A jogerős ítélet 2009-ben született meg, ­2010-ben pedig a kártérítésről is döntött a bíróság.

Helme­czy László, a család jogi képviselője azt mondta a Blikknek, hogy hiába kapták meg papíron a sok pénzt, semmi se jutott belőle nekik. Pedig szükség lett volna a pénzre, Lajos özvegye óvónő, a szülei kisnyugdíjasok voltak, a legnagyobb lány már akkor egyetemre járt, a középső később orvosnak tanult, a legkisebb most középiskolás.

A kártérítés elmaradásának oka, hogy amikor a büntetőperekben zárolják az elkövetők vagyonát, abból először a nyomozás és a bírósági per költségeit térítik meg az államnak, és csak ezután következhetnek az áldozatok. Az olaszliszkai elkövetők vagyontalanok, ha végeznek is munkát a fogva tartásuk alatt, abból semmi nem jut a sértetteknek.

A Szögi családot évek óta az ügyvéd által létrehozott alapítvány támogatja hónapról hónapra (ide lehet küldeni nekik pénzt). Szögi Lajos két kisebb lánya volt a tragédia idején a kocsiban, a legkisebbnek semmilyen konkrét emléke nincs az apja bántalmazásáról, a középső lány már gimnazista volt. Szögi Lajos szíve állt meg a bántalmazás során, és ő most orvosként szíveket gyógyít - tudta meg a Blikk.