A kormány angolul is futtatja az engedély nélkül közölt beszélgetést

2017.12.08. 22:13

Kovács Zoltán kormányszóvivő kirakta angolul az About Hungary kormányzati oldalra azt az eredetileg háttérbeszélgetést, amit Schmidt Mária folytatott a kelet-európai térség egyik legfontosabb amerikai kutatójának számító Anne Applebaummal, a Washington Post publicistájával.

Applebaum a Twitterén megerősítette, hogy a megszerkesztett szöveg egy háttérbeszélgetésből van, amit egy olyan cikkéhez (vagy könyvéhez) kért, amit majd csak később fog megírni, és nem engedélyezte, hogy ilyen célokra használják fel. Aztán azt is hozzátette, hogy „mellékesen nagyon érdekes, hogy azt gondolják, egy összeesküvéses hablaty reklám a rezsimjüknek".

Ahogy a 444 korábban megírta, Schmidt Mária, a Terror Háza vezetője november végén egyeztetés nélkül lehozta a blogján a beszélgetés leiratát, ami aztán a kormánymédiában is megjelent. Applebaum akkor is értetlenül állt az egész előtt a Twitterén.

Azért kereste egyébként meg Schmidt Máriát, akit korábbról ismert, mert a Soros Györgyről írt áprilisi cikke után kíváncsi volt, hogy mi volt az a pillanat, amikor más irányba fordult a gondolkodásuk.

Kovács Zoltán most az About Hungaryn többek között azzal vezette fel a szöveget, hogy az szerinte azt is megmutatja, hogy az előítéletek és nem pontos információk Magyarországról hogyan vezethetnek félreértésekhez és felszínes ítélkezéshez.

A több ponton vitává váló beszélgetés alatt Schmidt többek között arról beszélt, hogy Barack Obama hivatalba lépése után az Egyesült Államok „hardcore ideológiai gyarmatosító hatalomként" kezdett viselkedni Magyarországgal.

Abban Applebaum is egyetértett, hogy az USA-nak nem lett volna szabad beleszólnia a Hóman-szobor körüli ügybe, de nem értette, hogy Schmidt miért a Saturday Night Live kabaréshow-ra is hivatkozva vette úgy, hogy Soros György a Demokrata Párt tulajdonosa. Schmidt is elismerte, hogy ez vicc volt, de „ha ezzel szórakoznak Amerikában, akkor ennek oka van, ez nem véletlen, ez egy közszájon forgó állítás."

Schmidt azt is mondta, hogy Soros ideológiája mentén is ellenszenves folyamatok indultak el az amerikai egyetemeken, amik közül a Yale-t nevezte az egyik legrosszabbnak. Applebaum viszont elmondta, hogy a fia oda jár, és nem értene egyet azzal a leírással, hogy az amerikai egyetemek megőrültek. Schmidt szerint az ő fia  (Ungár Péter LMP-s politikus) viszont Skóciába járt egyetemre, és rajta keresztül megtapasztalta, hogy „most Nyugatról jön a marxizmus."

A beszélgetésből az is kiderült, hogy Schmidt szerint az újságírás legtöbb formája a politika egy formája, „kultúrharcban vagyunk", és „egy csomó új értéket akarnak ránk erőltetni."

Schmidt számon kérte Applebaumon, hogy miért írta Orbán Viktorról, hogy neobolsevik. Vitatkoztak egy sort a bolsevizmusról, majd Applebaum azzal kérdezett vissza, hogy „mert egyszer antikommunista hős volt, már nem lehet kritizálni többé?" Amire Schmidt azt mondta, hogy ez minden határon túlmegy, mert semmi alapja nincs. Abban sem értettek egyet, hogy Kaczyński egypártrendszer kiépítésére törekszik-e Lengyelországban.