Rég kritizálta a Fidesz ennyire Oroszországot

O5A9648
2017.12.08. 21:44

Nem lett sokkal okosabb, aki meghallgatta pénteken a Momentum és a Fidesz vitáját a Mathias Corvinus Collegiumban.

De mivel ritkán áll szóba fideszes (KDNP-s) politikus ellenzékivel, könnyedén akadt másfél száz ember, aki kíváncsi volt Hollik István képviselő és Momentum alelnöke, Soproni Tamás vitájára.

Főleg az előjáték ismeretében, elvégre mégiscsak egy aluljáróban beszélték meg kissé kiabálva a találkozót, a civiltörvény visszavonását célzó népszavazást támogató aláírást gyűjtő Momentum standja előtt tartott fideszes sajtótájékoztatón.

A közönség reakcióiból úgy tűnt, Soproni játszik hazai pályán: többször kapott tapsot gúnyos megjegyzéseire, és nem Hollikot erősítette a közönségben ülő néhány Soros-számláló sem, akik mindig kiáltva jelezték, hányadszor mondja ki a fideszes politikus a főgonosz nevét.

„Melyik a nagyobb párt, a KDNP vagy a Momentum?” - dobta fel a moderátor a nyitókérdést, amit Hollik nagyon konstruktívan lefordított, ami jelezte, hajlandó érdemben is vállalni a vitát, ha már eljött: „Gondolom, engem érint, hogy létezik-e a KDNP?”

A válasz már kevésbé volt érdekes, értékközösségben állnak a Fidesszel – Hollik mindkettő tagja, a KDNP színeiben kapott mandátumot 2015-ben –, és együtt mérettetik meg magukat.

Soproni nagyjából hozta azt a kissé izgága figurát, akit kihívóként talán kellett is: „Most a kormánynál az a teljesítmény, hogy ki mondja ki többször egy perc alatt Soros György nevét, én egyébként nyernék, elég gyorsan beszélek.”

Aztán arról beszélt a 31 éves Soproni, hogy elhúztak a régiós országok, a kormánynak csak az a teljesítmény, hogy ki házasodik jobban - Tiborcz István - és ki barátkozik jobban – Mészáros Lőrinc.

Ha fontos a teljesítményelvűség, akkor „me too.” Ezt kuncogás fogadta, Hollik talán elfeledkezett róla, hogy ez a kifejezés már foglalt a szexuális zaklatások áldozataira, de aztán ez egykulcsos adó, a családi adókedvezmény és az alacsony társasági nyereményadó hasznosságával érvelt.

És a kihagyhatatlan új eleme sem maradt ki: a sértés vádja. Eszerint Soproni azzal, amit a teljesítményelvűségről mondott a Fideszt vádolva, megsértette azokat az embereket, akik napi nyolc órát dolgoznak.

Egyébként is jó úton jár az ország, 2010-ben csak 120 ezer volt a nettó bér, „ma meg majdnem a duplája” - Hollik nagyvonalú számításába nem kötött bele Soproni.

A téma elsősorban a civiltörvény lett volna, ott váratlanul érdekeset mondott a kormánypárti képviselő:

Hollik a földbe döngölte az orosz civiltörvényt,

így igazolva, hogy a magyarnak semmi köze nincs hozzá. Jogosnak tartotta a Velencei Bizottság orosz törvényt illető kritikáját, mert nemkívánatos szervezetekként jegyzi be a külföldről támogatottakat, mert akadályozhatja működésüket és minderről az ügyész dönt.

Ellentétben Magyarországgal, „ahol jogállami keretek között érvényesül a törvény és az nem akadályozza senkinek a működését.”

Hollik többször visszatért rá, mennyire nincs rendben az orosz törvény, ami azért is váratlan, mert ettől eddig minden kormánypárti politikus tartózkodott, hiszen nehezebben magyarázhatóvá teszi, helyes-e egy jogállamiságot tagadó országgal szemben súlyos gazdasági függésbe kerülni, mint amit a paksi erőműre felveendő orosz hitel jelent.

Soproni viszont kihagyta az orosz kritikát érintő ziccert, bár azt megjegyezte, hogy ha már külföldi befolyástól kell félni, akkor „a norvég alapok 7,2 millió forintja kevésbé tűnik ijesztőnek, mint az oroszok ezermilliárdja.”

Ezután inkább szólamok röpködtek: Soproni szerint ők 21. századiak és víziójuk van, hatékony egészségügyről, társadalmi különbségek kiegyenlítését szolgáló oktatásról, Hollik szerint ez pont nincs meg. A közmunka a feudális berendezkedést erősíti, mert a fideszes földesuraknak biztosít helyben kiszolgáltatott munkaerőt, mondta Soproni, Hollik szerint viszont visszavitte a munka világába a nem dolgozókat, miközben a munkanélküliség a 2010-es 12-ről négy százalékra csökkent.

És különben is, Hollik szerint, a Momentum „aminek a korábbi neve HaHa volt”, nem ismeri fel a kihívásokat, mint amit Soros jelent – a hallgatóságban ülő Soros-számlálók tíznél feladták –, a migrációt, multikulturális nyitott társadalmat erőltető elképzeléseivel, amelyeket néhány tucat civil szervezeten keresztül akar megvalósítani.

Nagyon nem ütközött egymással semmi, kezdtek eltűnni a konkrétumok

Soproni arról beszélt, hogy nem bízik a Fideszben, amely folyamatosan leépíti a jogállamot, a Hollik szerint viszont nem kell bízni bennük, elég, ha Soproni hisz a jogállamban. Ezzel a kormánypárti politikus nagyobb nevetést aratott, bár a legnagyobbat egy egyszerű nyelvbotlással szerezte, amikor azt mondta, a nemzeti konzultációt 2,3 milliárdan töltötték ki. Soproni is nevetett, meg is kapta Holliktól, hogy megsértette a 2,3 millió embert.

Hollik szerint megy a bullshitelés: „Mi a valódi célotok a népszavazással? Nem kell megvédeni a civileket, mert a szabály nem lehetetleníti el őket.” „Milyen médiaszabadság sérült? Ha elfogynak az érveitek jönnek a ködös jogállamiságkritikák, meg, hogy „Nem bízunk bennetek”, ezt csinálja az összes Soros-szervezet” - mondta Hollik, aki egyébként ezt leszámítva, hangulatát látva, jól tűrte az estét.

Azt is csak apró rándulással fogadta, amikor Soproni nagy tapsot avatva megjegyezte „Hollik István családjának alapítványát Soros György is támogatta a kilencvenes években.”

A hallgatók emailen beküldött kérdései is őt találták meg, bár inkább lepattantak róla: „Az 1989-es Fidesz Soros-bérenc vagy külföldi ügynök volt?” A válasz: „A Fidesz mindig a magyar érdekeket képviselte.”

Szóba került a Jobbikot 331 millióra megbüntető Állami Számvevőszék-i jelentés, Hollik szerint, ha Soproni szerint valami jogellenes történt, netán bűncselekmény, akkor tegyen feljelentést.

Más kérdés, hogy ezt a Fidesz a vádjai ellenére Soros György maffiahálózata ellen sem tette meg, de ez az ellentmondás nem került elő, akkor sem, amikor Hollik ezzel zárta az estét:

„Ne vádoljatok független intézményeket, mert az árt. Ha pártpolitikai alapon folyamatosan támadjátok és jogállamiságkritikát fogalmaztok meg, ez nagyon veszélyes dolog.”

(Borítókép: Kereki Gergő, a Mandiner újságírója, Hollik István és Soproni Tamás Fotó: Ajpek Orsi / Index(