Gyurcsány összefogott Bajnai egykori szövetségesével

DMOHA20171209004
2017.12.09. 11:54

A baloldali szövetségi politika lassan doktori disszertációk tárgya lehetne. Komoly hozzáértés kell ugyanis, hogy valaki követni tudja.

A legfrissebb hír ugyanis, hogy választási együttműködési megállapodást kötött a Demokratikus Koalíció (DK) és a Magyar Szolidaritás Mozgalom szombaton Budapesten. Az erről szóló megállapodást Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke írta alá.

Bizony, arról a Szolidaritásról van szó, amelyik 2014-ben még Bajnai Gordon oldalán az Együttben politizált. Aztán kiléptek az Együttből, sőt a Szolidaritás egykori vezetője, Kónya Péter parlamenti képviselő is kilépett a Szolidaritásból. Maga a Szolidaritás viszont megmaradt, és elnöke Székely Sándor lett, aki az Együtt listájáról jutott be a fővárosi közgyűlésbe, de nem mondott le a mandátumáról, amikor távozott az Együttből.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke elmondta, a Magyar Szolidaritás Mozgalom nem párt, hanem civil szervezet, ezért önállóan nem indulhatna az országgyűlési választásokon, de a DK biztosítja nekik a parlamenti képviselet lehetőségét, így a mozgalom a párt színeiben, egyéni és listás helyeken indulhat a jövő tavaszi választásokon, írta az MTI.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok programjában nincs olyan érdemi különbség, amely kizárná az összefogást, azonban kompromisszumok sokaságát kell megkötni. Ehhez pedig egy olyan vezetőt kell találni, aki a vitákat a végső, tisztességes egyezség képességével tudja majd rendezni.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke beszédet mond pártja összevont választókerületi elnöki és országos tanácsi ülésén
Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke beszédet mond pártja összevont választókerületi elnöki és országos tanácsi ülésén
Fotó: Mohai Balázs

Gyurcsány azt is mondta, a választási rendszerben a győzelemhez az egyéni választókerületek megszerzése szükséges, ezért az egyéni jelöltekben meg kell állapodni.

Ezek után azonban nem szabad összeveszni a közös listán és a közös miniszterelnök jelöltön, ezért a DK önálló listával indul a  vezetésével

- közölte a politikus. Megjegyezte, a DK-nak minden bizonnyal egyetlen pártként sikerül majd megsokszorozni a képviseletét a következő ciklusra.

A következő választásokon is együttműködnének

Székely Sándor azt mondta, azt szeretnék, hogy a DK és a mozgalom szövetsége ne csak az országgyűlési választásokra koncentráljon, hanem majd a 2019-es önkormányzati és európai parlamenti választásokra is kiterjedjen.

A 2011-ben alapított párt célja megbuktatni a Fidesz-KDNP kormányt, legyőzni Orbán Viktort és megváltoztatni az országot, mondta. Azonban az egyik legnehezebb kampány előtt állnak, mert nemcsak az elmúlt évszázad egyik "legkárosabb kormányát" kell leváltani, hanem meg kell küzdeni az apátiával, a zűrzavaros ellenzéki belharcokkal és a médiával is - fogalmazott az elnök.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke és Székely Sándor a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke a választási együttműködési megállapodás aláírásán a DK összevont választókerületi elnöki és országos tanácsi ülésén 2017. december 9-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI)