Karácsony Gergely: A faszért hagytam magam rábeszélni

2017.12.10. 14:48
Kiszivárgott egy rejtélyes blogon egy hangfelvétel, amelyen Karácsony Gergely arról beszél, nem lelkesedett már azért sem, hogy ő a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony az Indexnek megerősítette, hogy ő beszél a felvételen. Azt is kiderítettük, hol készült.

Alapvetően az az érzésem, hogy a faszért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd és immár az MSZP miniszterelnök-jelöltje mondja ezt azon a hangfelvételen, amely egy új, nyilván emiatt a felvétel miatt indult blogon jelent meg.

A "Karácsony Gergely és ami mögötte van" elnevezésű blogra szombat éjszaka került ki mindenféle magyarázat nélkül ez a 40 másodperces felvétel, amelyen Karácsony elég kendőzetlenül beszél a miniszterelnök-jelöltséget illető érzéseiről.

A rövid hangfelvételből kiderül, hogy Karácsonynak úgy hiányzott a miniszterelnök-jelöltség, mint púp a hátára. "Annyi hatása volt, a PM felment 0 százalékról 1-re, ennyit tudtunk elérni ezzel. Sokkal beljebb nem vagyunk." Vagyis itt Karácsony elárulja, hogy nem hogy az MSZP, de még a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltségéhez sem volt nagy kedve.

"Ráadásul nekem van egy fő állásom, ami önmagában egy kibaszott politikai stressz, hogy lesz Zuglónak költségvetése, meg ilyen apróságok. Van nekem ilyen szempontból dolgom, így tudom is magam áltatni azzal, hogy én teszek az ügyért, vagy valamit csinálok." Vagyis Karácsony arról beszél, hogy neki van pozíciója, a zuglói polgármesterség, vagyis lenne kifogása, miért nem akar többet tenni, ennek ellenére mégis bevállalta a miniszterelnök-jelöltséget.

Túlzás lenne őszödi beszéd szintű felvételnek minősíteni a dolgot, hiszen aki egy picit is ismeri a baloldali politikai szubkultúrát, eddig is tudta, hogy Karácsonynak nem sok kedve van a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltségéhez. Ugyanakkor ezt más megvilágításba helyezi, hogy most már az MSZP jelöltségét is vállalja.

Megkerestük Karácsony Gergelyt, aki megerősítette, hogy ő beszél a felvételen, de többet nem kívánt hozzátenni. A Facebook-oldalát ajánlotta figyelmünkbe. Ezen Karácsony azt írta:

Köszönöm az ingyenreklámot!

Ez a titkos hangfelvétel is csak azt bizonyítja, hogy én nem egóból vagy hataloméhségből, hanem felelősségtudatból csinálom, amit csinálok, és nem áltatom maga azzal, hogy Zugló polgármestereként teszek eleget a változásért."

Érdekes adalék, hol készülhetett a felvétel. A blogon nincs erre utaló megjegyzés, és Karácsony sem árulta el. Az Index úgy tudja, hogy az Együtt hétfői elnökségi ülésén rögzíthették a hangfelvételt. A Facebookon Karácsony egyik megjegyzése ezt erősíti:

A stílusért persze elnézést kérek, de úgy tudtam, hogy a barátaimmal beszélgetek, őszintén.

Sajnálom, hogy valaki visszaélt a bizalmammal. Pontosan tudom, hogy ki készítette a hangfelvételt, de nem fogom elmondani."

Karácsony Gergely és a Párbeszéd a héten változtatott stratégiát, és az Együtt-Párbeszéd szövetség és a koordinált indulás helyett a közös listát választotta. Szombaton már felszólalt az MSZP programbemutató rendezvényén, ahol Molnár Gyula azt javasolta az elnökségnek, válasszák miniszterelnök-jelöltjüknek Karácsonyt.