16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Mégis megengedte a MÁV, hogy kirakják a cigány hős emléktábláját

2017.12.10. 16:04

Felavatták Puczi Béla emléktábláját a Nyugati pályaudvar parkoló felőli oldalának falán. Az emléktáblát az Idetartozunk Egyesület és a Roma Sajtóközpont eredetileg október 7-én, a Roma Büszkeség Napján akarta kihelyezni, de akkor a MÁV nem engedélyezte. Puczi egyike volt azoknak a marosvásárhelyi romáknak,  akik az 1990-es marosvárárhelyi pogrom idején "ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!" kiáltással a magyarok segítségére sietett.

Puczit ezért Romániában elítélték és börtönbe zárták, majd szabadulása után Magyarországra menekült. De itt se jutott neki jobb sors: román cigányként tekintettek rá, menekülttáborba zárták, és mire tíz évvel később megkapta az állampolgárságot, tönkrement az élete és az egészsége. Élete végén a Nyugati téren élt hajléktalanként, azzal keresett némi pénzt, hogy a parkolókban a kocsikra vigyázott, amíg 2009-ben, 61 évesen meg nem halt.

Októberben a MÁV arra hivatkozva tagadta meg az emléktábla kihelyezését, hogy Puczi nem volt a vasúttársaság dolgozója, márpedig a szabályzatuk szerint "emléktáblát – a közforgalom számára megnyitott területekről látható módon – a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, maradandó értéket létrehozó személy, csoport emlékére lehet elhelyezni".

Az ügyben közben járt Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter is, aki azt ajánlotta fel, hogy a jövőre megnyíló Cziffra-palotára kerülhetne ki az emléktábla, ám ezt a kezdeményezők elutasították. Később a MÁV elnök-vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy fontosnak tartják a cigány hős emlékének megőrzését, és a megoldás érdekében felülvizsgálja a társaság szigorú szabályait.

Setét Jenő beszéde az avatáson:  • Tippek
  • Hírek