Az egységes ellenzék közelebb jött a Fideszhez, de győzni nem tudott

DSZZS20161002105
2017.12.10. 20:08
56-42 százalékra a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a solymári időközit, amelyen az ellenzék egy független jelölt mögé sorakozott fel, értesült az Index. Korábban kétszer ekkora különbséggel nyert a Fidesz itt.

A Fidesz jelöltje nyerte a solymári időközi választást, amelynek érdekessége az volt, hogy az ellenzék egyesített erővel, egyetlen jelölt mögé beállva próbált nyerni.

A solymári 6-os választókerületben azért tartottak időközi önkormányzati választást, mivel az országgyűlési képviselővé vált KDNP-s Gaal Gergely lemondott az önkormányzati képviselői mandátumáról.

A Fidesz-KDNP jelöltje, Dalos Attila most 225 szavazatot kapott, ellenzéki ellenfele 56-tal kevesebbet. Korábban kétszer ekkora volt a különbség. Ez az eredmény született:

  • Dalos Attila - Fidesz-KDNP 225 szavazat (56,8 %)
  • Kárpáti Zsuzsa - független 169 szavazat (42,7%)
  • Pálmai Ferenc - Munkáspárt 2 szavazat (0,5%)

Az 1024 választásra jogosult polgárból 403 ment el  szavazni. Közülük 396-an érvényesen voksoltak. Ez a 40 százalékos részvétel magasnak mondható egy időközin, pláne a karácsony előtti időszakban.

A verseny sokkal szorosabb volt, mint 2014-ben. A Fidesz-KDNP-s Gaal Gergely akkor 215 szavazatot kapott (61,9 százalék), míg az MSZP-DK színeiben induló Aranyi Zoltán Zsolt 96-ot (27,6 százalék), a jobbikos Murányi Levente pedig mindössze 36 voksot szerzett (10,3 százalék).

Dalos Attila
Dalos Attila
Fotó: Fidesz

121 szavazatnyi különbség helyett most 56 voks volt a különbség. Mint látható, a Fidesz nagyjából ugyanannyi szavazatot kapott, az ellenzék viszont többet, mint külön az MSZP-DK és a Jobbik. Vagyis maximum azzal vigasztalhatja magát az ellenzék, hogy az összefogásnak ezek szerint van némi mozgósító ereje, ami egy kevésbé fideszes körzetben akár fordításra is elég lehet. Hiszen a 42 százalékos eredmény hízelgő is egy ellenzékinek egy vérbeli fideszes körzetben.

Reményt ad a vereség az MSZP-nek

Bárány Balázs, a körzet MSZP-s jelöltje is valami ilyesmire juthatott. A Facebookon úgy kommentálta az eredményt: "Ha van olyan, hogy reményt adó vereség, hát ez bizony az. Ebben a körzetben az elmúlt sok választáson a jobboldal rendre 70 százalék fölötti eredményt tudott elérni. Most teljes összefogással az ellenzék elérte, hogy ez nagyon szoros legyen." Bárány, aki az MSZP elnökségi tagja is, azt is hozzáfűzte, hogy "állítom, hogy ha a solymári hatos körzetben ilyen eredményt tudtunk elérni, jövőre a körzetek többsége nyerhető ezzel a hozzáállással. Remélem, hasonló tanulságot von le mindenki a történtekből."

Ezúttal ugyanis a komplett baloldali ellenzék egyetlen jelölt mögé sorakozott fel (az általában utolsó Munkáspárton kívül persze). Öt ellenzék párt novemberben közölte (DK, Együtt, LMP, MSZP, Párbeszéd), hogy Kárpáti Zsuzsanna független jelöltet támogatja. A dolog különlegessége, hogy az amúgy teljes különállást hirdető LMP is támogatta az összefogást. Majd jött az újabb meglepetés: az országosan szintén külön utas Momentum is beállt a sorba. A Jobbik pedig ezúttal nem indított jelöltet.

Kárpáti Zsuzsanna független jelölt így kommentálta az eredményt szintén a Facebookján: "majdnem sikerült. Éppen hogy, 56 szavazattal maradtam alul a Fidesz jelöltjével szemben Solymáron egy olyan körzetben, ahol korábban mindenki teljesen esélytelennek kiáltott ki. Csapatommal bebizonyítottuk, hogy nincs előre lefutott választás."

A Fidesz úgy értelmezi, a bevándorlásból nem kérnek a választók

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt írta közleményében: "a solymáriak nem kérnek a bevándorláspárti ellenzék jelöltjéből.

A baloldali pártok - az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum - saját nevükben még kiállni sem mertek a választók elé, és inkább egy álcivil képviselőt indítottak, akit az elvtelen Jobbik is segített azzal, hogy el se indult a választáson.

A solymári eredmény üzenet az ellenzéknek: az emberek nem kérnek a bevándorláspárti erőkből és abból a hazug, álságos összefogásból, amely kizárólag csak a hatalomról szól."  • Hírek
  • Csok