Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sosem látott egységben állnak ki a Fidesz ellen

2017.12.10. 07:34
Országos szempontból egy különlegessége van a mostani solymári időközi választásnak. Itt helyben megvalósul az ellenzékiek által hőn áhított összefogás: a komplett baloldal beállt egy független jelölt mögé és a Jobbik sem indít jelöltet.

Solymáron, az időközi választáson megvalósul az a forgatókönyv, amely miatt a Fidesz országos szinten aggódhat: egy jelölt áll a fideszes indulóval szemben.

Valójában - mint a többi időközin - most is van egy munkáspárti induló, ám az eddigi tapasztalatok alapján a munkáspártinak annyi szavazatot sem sikerül összeszedni, ahány ajánlás kell az induláshoz. Így a munkáspárti várhatóan nem szól bele a mandátumért folytatott küzdelembe.

A solymári 6-os választókerületben azért tartanak időközi önkormányzati választást, mivel az országgyűlési képviselővé vált KDNP-s Gaal Gergely lemondott az önkormányzati képviselői mandátumáról. Hárman indulnak a képviselői posztért:

  • Dalos Attila - Fidesz-KDNP
  • Kárpáti Zsuzsa - független
  • Pálmai Ferenc - Munkáspárt
Pálmai Ferenc (j) a Munkáspárt jelöltje: "Szavazzanak a Munkáspártra, amely friss, új erőt hoz a politikába!"
Pálmai Ferenc (j) a Munkáspárt jelöltje: "Szavazzanak a Munkáspártra, amely friss, új erőt hoz a politikába!"
Kép: munkaspart.hu

November közepén öt ellenzék párt közölte (DK, Együtt, LMP, MSZP, Párbeszéd), hogy Kárpáti Zsuzsanna független jelöltet támogatja. A dolog különlegessége, hogy az amúgy teljes különállást hirdető LMP is beállt az összefogásba.

Majd jött az újabb meglepetés: az országosan szintén külön utas Momentum is beállt a sorba. A Momentum közölte, hogy az aktivistáik már segítettek is a plakátjai kiragasztásában. Tehát Kárpáti mögött egy MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd-LMP-Momentum koalíció sorakozott fel, ami országos szinten elképzelhetetlen konstrukció. Ráadásul a Jobbik is segíti a jelöltet azzal, hogy nem indul ezen a választáson.

24231989 931443300340294 2642721434963263355 n
Fotó: Szemző Áron / Momentum / Facebook

Az ellenzéki jelöltnek azonban így is nehéz lesz győznie. Gaal Gergely 2014-ben 215 szavazatot kapott (61,9 százalék), míg az MSZP-DK színeiben induló Aranyi Zoltán Zsolt 96-ot (27,6 százalék), a jobbikos Murányi Levente pedig mindössze 36 voksot szerzett (10,3 százalék). Ma este hét óráig tart a szavazás.