Csak idén kétládányi csillagszórót foglaltak le Ferihegyen

2017.12.11. 11:07

Az év végi ünnepek közeledtével egyre népszerűbbek a csillagszórók és a tűzijátékok, sokan próbálnak ilyen szuveníreket magukkal vinni egy-egy külföldi repülős utazásra - áll a Budapest Airport közleményében. 

Ez a kellék azonban vas, magnézium, acél, alumínium vagy egyéb fajta fémport tartalmaz, így akár 1000-1600°C-on is éghet, emiatt szállítása a légiközlekedésben szigorúan tilos.

Ez a korlátozás egyaránt érinti a kézipoggyászt és a feladott csomagot: ha a biztonsági szolgálat az átvizsgálás során bármelyik bőröndben vagy táskában veszélyes anyagot talál, köteles azt felnyitni, a veszélyes tárgyat pedig eltávolítani. Ez jelentős időveszteséget, rosszabb esetben késéseket okozhat.

"Elérkeztünk az év azon időszakához, amikor a repülőtéri biztonsági szolgálat kénytelen az utasok csomagjait (a kézi- és a feladott poggyászt egyformán) felnyitni, ha abban a repülésre veszélyes pirotechnikai eszközt talál az átvilágítás során" – mondta Szabó István, a Budapest Airport biztonsági igazgatója. Azt is elárulta: csak az idén decemberben eddig mintegy kétládányi csillagszórót foglaltak le a biztonsági ellenőrzéseknél, ami nemcsak kellemetlenséget okoz, hanem időveszteséget is jelent és akár a járatok késéséhez is vezethet. "Arra kérünk minden utast, hogy a poggyászokba se tegyen csillagszórót, tűzijátékot és hasonló, a repülésre veszélyes pirotechnikai eszközt" - mondta.