Árpád
-2 °C
3 °C

Az LMP, a Momentum és az Együtt is kint lesz a Jobbik pénteki tüntetésén

2017.12.12. 14:44

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, Vona Gábor, a Jobbik elnöke fáklyás tüntetést hirdetett "Orbán sötét diktatúrája" ellen péntek öt órára. A hétfői parlamenti ülésen is szó volt természetesen arról az ÁSZ-vizsgálatról, amely a Jobbik kampányköltéseire irányult, és amely a Jobbik 662 milliós megbüntetésével végződött. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta: ez is jelzi, hogy Orbán Viktor „sötét diktatúrát” épít, „korrupt zsarnok”, aki a „demokrácia redőnyét kívánja lehúzni", és ez ellen a párt pénteken az utcán is tiltakozni fog.

A Transparency International évekig kérte az Állami Számvevőszéktől, hogy a pártok önbevallásos kampányköltéseit vesse össze a "valósággal", ne csak a számlákat ellenőrizze. A szervezet eddig folyamatosan azt kommunikálta, hogy meg van kötve a keze, nem tehet ilyet. Aztán négy hónappal a választások előtt hirtelen megtáltosodtak, valószínűleg nem függetlenül a Fidesz–Jobbik-háborútól. Egyelőre nem tudja a Jobbik, miből fizeti a büntetést – már gyűjtést is hirdetett –, de azt mondják, fizetni fognak. Korábban egy párt sem kapott ilyen büntetést, pedig 2014-ben a Fidesz 2 milliárd forinttal túlléphette a kampányköltés törvényi kereteit, írtuk.

A pénteki tüntetésen való megjelenést már három ellenzéki párt is jelezte

A Momentum korábban nyílt levelet írt, amiben azt írták, ki fognak állni a Jobbik mellett, ha a párt tisztáz néhány kényes kérdést, mint például, hogy miért nem vizsgálták érdemben KGBéla ügyét, hozott-e be orosz pénzt a Jobbikba Kovács Béla, hogyan engedhette meg magának a párt több ezer plakát bérlését, majd felvásárlását, illetve üzletel-e még egymással Kovács Béla és Szabó Gábor pártigazgató? A Jobbik erre másnap egy rövid, egy-egy szavas válaszlevelet jelentetett meg közleményben.

Soproni Tamás, a Momentum alelnöke az Indexnek telefonon azt mondta, ezekre a kérdéseikre nem kaptak ugyan kielégítő válaszokat, ám ez az Állami Számvevőszékes ügy sokkal durvább és komolyabb, mint elsőre gondolták, ezért pénteken ők is részt vesznek a tüntetésen. Soproni szerint egy független igazságszolgáltatási rendszerben a végére lehet majd járni ezeknek a kérdéseknek.

Ez a helyzet sokkal komolyabb, egy korábbi kormánypárti képviselő által vezetett számvevőszék, amely korábban soha nem vizsgált meg rendesen egyetlen pártot sem, most pedig eszköz lett arra, hogy a választások előtt ellehetetlenítsenek egy ellenzéki pártot

– mondta Soproni, és hozzátette, hogy ez a mostani kiállás nem önmagában a Jobbik, hanem a demokratikus értékek melletti kiállás.

Telefonon beszéltünk Ungár Péterrel, az LMP politikusával is. Azt mondta, kint lesz az LMP a pénteki tüntetésen, hogy a pártból konkrétan kik, azt egyelőre nem tudja.

Azt gondoljuk, hogy amit az ÁSZ csinál, nem megengedhető a demokráciában. Ez kettősmérce, ráadásul ugyanannál az oligarchánál. Nem függetlenként jár el, hanem beszáll a kampányba

– mondta Ungár az ÁSZ döntésével kapcsolatban.

Az LMP egyik országgyűlési képviselője, Sallai Róbert Benedek pedig a Facebookra írta ki hétvégén, hogy szolidáris a Jobbikkal ebben a helyzetben. Hangsúlyozta, hogy nem jobbikos, nem szimpatizál a párttal, de most mégis kiáll mellettük.

demokrata vagyok, és elfogadhatatlannak tartom, hogy a Fidesz/KDNP döntse el, hogy ki indulhat a 2018-as országgyűlési választáson

– írta posztjában. Hozzátette, hogy ő személy szerint utalni is fog a Jobbiknak 5 ezer forintot. 

Nem tudom milyen szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ, de abban biztos vagyok: az eljárás elfogadhatatlan, és ha van tényleg 600 ezer szavazója Jobbiknak, és mind 1000 Ft-tal megsegíti most a Jobbikot, akkor a pofájába lehet vágni a Fidesznek a követelt pénzt, és büszkén nekimenni a választásoknak

– írta Sallai.

Juhász Péter az Együtt társelnöke a HírTv-ben kedd este azt mondta, nehéz döntés volt, de végül úgy döntöttek, kint lesznek a pénteki tüntetésen. Juhász szerint sincs rendben, ahogy a Jobbik plakáthelyekhez jutott, de ez ennél sokkal többről szól már. A párt Facebook-oldalán azt írja: "A kormánypárt 2014-ben épp olyan kedvezményeket kapott Simicska Lajostól, mint a Jobbik. Ha a Jobbik bűnös, a Fidesz is az, így ellene is vizsgálatot kell indítani!"

Nem mindenki tüntet

Próbáltuk elérni a többi ellenzéki pártot is, hogy megkérdezzük, kimennek-e pénteken a Jobbik tüntetésére. A Demokratikus Koalíciót és az MSZP-t is sikerült elérnünk.

A Demokratikus Koalíció jelezte, nem fognak tüntetni.

Nem tüntetünk a Jobbikkal. Kirekesztő, antiszemita, rasszista párt, amely épp ma szavazta meg Orbán Soros-határozatát a parlamentben

– írták.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán is azt mondta az Indexnek, nem fognak kimenni tüntetni. Azt mondta, ők világossá tették, hogy az az eljárás, amit az ÁSZ csinál a Jobbikkal, az nem elfogadható, 

de azt is látni kell, hogy ugyanannak a lopott pénznek a felhasználásáról van szó. Nem gondolom, hogy a lopott pénz mellett tüntetni fogunk

– mondta Gőgös. Az MSZP-s politikus szerint a Fidesz annak idején szinte ingyen kapta a hirdetési helyeket, és valami hasonló történt a Jobbiknál is. A pénz gyökere pedig mindkét esetben ugyanaz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?