Karácsony Gergely ezer forintot utal a Jobbiknak

2017.12.14. 05:07

Az ellenzék esélyeiről, a közös listás indulásról és a Jobbikkal való kapcsolatról beszélt a Heti Válasznak Karácsony Gergely, a Párbeszéd és immár az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Közös lista

Karácsony azt mondta, a közös lista "az egyedüli értelmes konstrukció", ezzel lehet csak legyőzni a Fideszt, a külön listás verzióba próbált beleszeretni, de rájött, hogy "matematikailag lehetetlen három ellenzéki listát kialakítani" (az országos listához 27 körzetben kell egyéni jelöltet állítani, 9 megyében és a fővárosban legalább egyet-egyet).

Gyurcsány a harmadik

A közös listára még várja a DK-t és az Együttet, bár mindkét párt elutasítja a közös listát. Gyurcsány Ferencnek a lista harmadik helyét szánja. Szerinte emiatt morogahtnak a "finnyás, belvárosi, értelmiségi rettegők", de nem ők a célközönség. "Menjen el Nógrádba, ahol az emberek rongyokkal tüzelnek - őket nem érdekli, hányadik a listán Gyurcsány" - javasolja az újságírónak.

Karácsony elismerte az interjúban, hogy még Botka László idején megkeresték őt az MSZP-ből, hogy legyen a miniszterelnök-jelöltjük. Neveket nem említett. Azt azonban Karácsony elmondta, hogy szerinte Botka László, akit támogatott volna, abban hibázott, hogy túl sok frontot nyitott, és Gyurcsánnyal szembeni értelmetlen és nyerhetetlen volt. "MSZP-s kormányfőjelölt nem mondhat olyat, hogy Gyurcsány ne legyen rajta a közös listán." Abból szerinte csak az lesz, hogy szocialisták vándorolnak át a DK-hoz, és így is történt. (Kiegészítés: nem olyan arányban nőtt a DK, mint amilyen arányban csökkentek a szocialisták.)

LMP-sek csábítgatták

Karácsony abban nem reménykedik, hogy az LMP is beáll az összefogásba. Pedig szerinte az LMP-nek ő vállalható miniszterelnök-jelölt, állítása szerint meglepődnénk, ha felsorolná, hány LMP-s politikus könyörgött neki, hogy menjen hozzájuk vissza. Majd a választásuk után felsorolja.

Az interjúban azt is kijelentette, hogy Szél Bernadettel, de akár Vona Gáborral is vállalna egy előválasztási küzdelmet. "Örömmel, náluk jobb vagyok."

A Jobbiknak utalt

Karácsony szerint a Jobbikkal való összefogás "túl van a politikai realitáson", de a választókerületi koordinációról azt mondta: "ha a Jobbik ebben lépni akar, el fogja mondani. Hadd ne könyörögjek neki." Szerinte ugyanakkor ezt a munkát majd elvégzik a választók, vagyis bizonyos körzetekben a balosok átszavaznak a jobbikosra, bármit is beszélnek ők Budapesten.

A Jobbik 663 milliós büntetésével kapcsolatban azt mondta, nem küldött nekik pénzt, mert fizet elé pártadót. Majd az újságíró visszakérdezésére, hogy nem szolidáris ezek szerint az ellenzéki párttal, azt válaszolta:

De Rendben, egy ezrest elutalok majd nekik.

Ez az álláspont azért érdekes, mert az MSZP szerdán eléggé Jobbik-ellenes közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy "az MSZP szerint a Jobbik egy képmutató párt, amelynek egészen addig a pillanatig nem volt fontos az alkotmány, a jogállam és a demokrácia felszámolása, amíg az őket nem érintette". 

A főpolgármesteri ambícióról

Karácsony nem tervezi, hogy elindul egyéniben. És vereség esetén nem ül be a parlamentbe, marad Zugló polgármestere. A főpolgármesteri ambícióról azt mondta, épp azért küzd most, hogy megmaradjon ez a választás. A Fidesz egy újabb kétharmaddal ugyanis szerinte megszüntetné a választott főpolgármesteri funkciót. Azt mondta, fideszesek kérik négyszemközt, hogy akadályozzák meg a Fidesz kétharmadát.