Szükséghelyzeti közlekedés jön Békéscsabán, mert így kevesebbet kell fizetni a buszos cégnek

2017.12.14. 18:13

Januártól új szerződés hiányában kijelölik a Dél-alföldi Közlekedési Központ (DAKK) Zrt.-t a helyi autóbusz-közlekedés biztosítására, ezzel megvalósul a szükséghelyzeti közösségi közlekedés Békéscsabán, írja az MTI városi közgyűlés határozata alapján.

Tudomásom szerint Magyarországon ilyen kijelölés autóbusz-közlekedés területén még soha nem történt

– fokozta az izgalmakat Szarvas Péter független polgármester a közgyűlésen.

A városvezető elmondta, hogy erre azért került sor, mert a DAKK Zrt.-vel korábban kötött szerződés január 1-jén lejár, tavasszal új közbeszerzési pályázatot írtak ki, amely azonban eredménytelenül zárult. Két lehetősége maradt az önkormányzatnak, vagy közös megegyezéssel két évre meghosszabbítják a szerződést, vagy - szükséghelyzeti intézkedésként - az önkormányzat kijelöl egy szolgáltatót ugyancsak legfeljebb két évre. Utóbbi történt most.

A gyakorlatban nem változik semmi, eddig is a DAKK szállította a békéscsabaiakat, és ezután is ők fogják. Csak, most majd szükséghelyzetileg intézkednek, és így az önkormányzatnak kevesebbet kell fizetnie a cégnek. A DAKK 2018-ban 310 millió forintért vállalta volna a városi tömegközlekedés biztosítását, de a szükséghelyzeti kijelölésnél csak 234 millió forintot kell fizetnie az önkormányzatnak a szolgáltatásért. Ügyes!