Nem lesz népszavazás a kannabisz legalizálásáról

2017.12.15. 19:29

Öt népszavazási kérdés hitelesítését is megtagadta pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), melyek közül egy a határon túli magyarok szavazati jogának megvonására, egy a szakszervezeti vétó visszaállítására, három pedig a kannabisz legalizálására vonatkozott – írja az MTI.

Az első kérdést, amit a Demokratikus Párt nyújtott be, többe közt azért nem hitelesítette, mert az alaptörvény szerint az állampolgárokat az állampolgárságuk keletkezésének módjától függetlenül megilleti a választójog, így eredményes népszavazás után alaptörvény-módosításra lenne szükség. Erről azonban nem lehet népszavazást tartani, csakúgy, mint a kérdés által szintén érintett választásokról szóló törvényekről sem. Az NVB szerint egyébként nem is volt egyértelmű a kérdés, nem voltak elég egzaktak ugyanis a benne szereplő kifejezések.

A második, Elégedett Magyarországért Mozgalom által benyújtott kérdés azt célozta, hogy visszaállítsák a munka törvénykönyvébe a szakszervezeti kifogás (vétó) jogát. Az NVB ezt azért nem hitelesítette, mert a kifogás jogintézménye a hatályos jogrendben nem ismert, és nem elvárható a választópolgároktól, hogy ismerjék a pontos tartalmát.  A vétó a korábbi munka törvénykönyvében szerepelt, de ott is több változáson ment át, a kérdés pedig nem jelöli meg, pontosan melyik tartalmat állítaná vissza.

A három, kannabisszal kapcsolatos kérdést a Magyar Liberális Párt nyújtotta be, közülük

  • az első azt célozta, hogy büntetőjogi értelemben a kannabisz fogyasztása ne minősüljön bűncselekménynek, amit az NVB arra hivatkozva utasított el, hogy eredményes népszavazás után az Egységes Kábítószer Egyezményt és az ENSZ kábítószer-egyezményét is fel kéne mondani, ilyen célra pedig burkoltan sem irányulhat népszavazás,
  • a második kérdés arra vonatkozott, hogy legfeljebb 10 gramm kannabiszvirágzat és legfeljebb 5 gramm hasis birtoklása ne minősüljön bűncselekménynek, ennél a korábbi érveket hozta fel a bizottság, emellett pedig kiemelték azt is, hogy ez tulajdonképpen két kérdés, így nem felel meg az egyértelműség követelményének,
  • a harmadik kérdés pedig az volt, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy felhatalmazást kapjon a Kormány az Országgyűléstől az Orvosi kannabisz program kidolgozására és bevezetésére?", ez azonban az NVB indoklása szerint nem az Országgyűlés, hanem a kormány hatáskörébe tartozik, népszavazást így nem lehet tartani róla, emellett pedig itt is az egyértelműség hiányát hozták fel.

 Az NVB határozatai ellen 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.  • Hírek
  • Árfolyam