Pálffy elbukta a parlamenti ittasságáról szóló pert

2017.12.15. 10:30

Valóságalappal bíró tényállítást tett Novák Előd, amikor négy éve arról írt Facebook-oldalán, hogy Pálffy István korábbi híradós műsorvezető, akkori kereszténydemokrata országgyűlési képviselő ittas volt egy plenáris ülésen - a Magyar Nemzet szerint ezt állapította meg a Kúria a napokban kézbesített ítéletében.

A bíróság szerint valóban gúnyos, de a fentiekkel összefüggésben nem minősül a jelenleg dublini magyar nagykövet Pálffy emberi méltósága megsértésének, hogy Novák a vezetéknevét „Piálffy”-ra torzította. 

A 2013. november 6-án az ülésteremben készült videofelvételek tanúsága szerint Józsa István felszólalása közben Pálffy odament a szocialista politikushoz, megakasztva annak szónoklatát, kezet fogott vele és elköszönt. Távoztában megállt Nyikos László és Szilágyi György jobbikos képviselők mellett, valamit magyarázott nekik, mire a két ellenzéki az ülést vezető Balczó Zoltán felé fordulva kézjelekkel adta az alelnök tudtára: a KDNP-s ivott. 

Novák azt írta ki közösségi oldalára, hogy a parlamentben „Piálffy István bűzlött az alkoholtól”, emellett „borszakértő mameluknak” nevezte, aki „bepiált”.

Pálffy ezután indított személyiségi jogi pert Novák ellen, egymillió forint sérelemdíjat és elégtételt követelve. Elsőfokon megnyerte a pert, de másodfokon elbukta. A Kúria szerint valakit részegnek mondani egy tényállítás, ezért nem volt mellőzhető az ittasság tényének bizonyítása. Ehhez azonban nem szükséges szonda vagy vérvétel, a legfőbb bírói fórum szerint egy ember spicces állapotáról „érzékszervekkel (látás, hallás, szaglás) is meg lehet győződni”.