Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Új börtönt építettek maguknak a váci rabok

2017.12.15. 11:22 Módosítva: 2017.12.15. 13:20

120 férőhellyel bővült a Váci Fegyház és Börtön fogvatartotti befogadóképessége annak a projektnek köszönhetően, amiben szakképzett rabok újították fel a börtön egyik használaton kívüli épületszárnyát. A börtön 20 éve üresen álló háromszintes épületének - összesen 2395 négyzetméter - teljes körű felújítását a börtönben szakképesítést szerző fogvatartottak munkáltatásával bonyolította le a büntetés-végrehajtás.

A beruházás egy éven át, átlagosan napi átlag 45 fogvatartott munkájával, összesen 45 350 fogvatartotti munkaórával valósult meg, ráadásul a részlegen található felszerelés döntő részét belső ellátás keretében, a fogvatartottakat foglalkoztató bv. gazdasági társaságok gyártották.

A projekt során fogvatartotti elhelyezési körletrészek, raktárhelyiségek, közlekedő folyosók, irodák, mosdóhelyiségek, operátor helyiség, egészségügyi részleg, sportterem, könyvtár/tanterem épült.

A beruházás 167 millió forintba került, de az intézetben biztosított szobafestő-mázoló és kőműves-hidegburkoló OKJ-s szakmaképzésben résztvevő fogvatartotti munkaerő bevonásával jelentős összeget takarított meg a börtön. Így a beruházás feleannyiba került, mint ha külső vállalkozót vontak volna be.

Az elmúlt években több területen önfenntartóvá tették a bv. intézeteket, a maximálisra emelték a fogvatartotti foglalkoztatás arányt. Ez 91%-os foglalkoztatási mutatót jelent - közölte a fegyház sajtóosztálya. A szakképzések főként olyan hiányszakmákban folynak, amikben a szabadultak később el tudnak majd helyezkedni, míg a börtönökben folyó oktatás során, a szakmák kiválasztásánál az elsődleges szempont, hogy azok illeszkedjenek az adott térség munkaerő-felvevő piacához.