Konrád, Tivadar
4 °C
22 °C

Több mint kétszer annyi menedékkérőt fogadtunk be idén

2017.12.16. 09:17

1148 menedékkérőt fogadott be Magyarország a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) adatai alapján idén január és november között – írja a Magyar Nemzet. A Belügyminisztérium háttérintézményének számító BMH még soha nem osztott ki ennyi menekültstátuszt önként.

A szám éles kontrasztban áll a kormányzat bevándorlásellenes retorikájával, 2016-ban egyébként a befogadottak száma még az ötszázat sem érte el. Emlékeztetőül: az Európai Bírósághoz 1294 menedékkérő miatt fordult keresettel a magyar és a szlovák kormány.

Oltalmazotti státust tavaly összesen 271 személy kapott, idén pedig már 980-nál tart a számláló. Csak novemberben 114-en kaptak ilyen papírt. Ugrásszerűen emelkedett a befogadott státusban részesülők száma is, 2016-ban mindössze hét, idén már 73 fő kapott ilyen minősítést a BMH-tól. Egyedül a menekültstátust nem akarja megadni a hatóság: míg tavaly 154 embert ismertek el menekültnek, addig idén eddig csak 95-öt. A menekülti, az oltalmazotti, és a befogadotti kategória közötti fő eltérések:

  • az oltalmazotti státust szerző menedékkérők nem élhetnek a szülőkből és kiskorú gyermekekből álló, úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítési jogukkal,
  • a befogadotti státus pedig azt jelenti, hogy az illető nem menekült- vagy oltalmazotti státust kap, hanem speciális engedély birtokában, ideiglenesen tartózkodik Magyarországon.

A különféle státusban befogadott menekültek száma annak ellenére emelkedik, hogy a regisztrált menedékkérők száma zuhan: az idén novemberig 3187-en adtak be ilyen kérelmet, tavaly bőven 28 ezer fölött volt ez a szám. A kérelmezők 42 százaléka afgán, közel 40 százaléka kurd, őket iraki vagy szír állampolgárként regisztrálják.

A Magyar Helsinki Bizottság adatai szerint a háborús vagy terror sújtotta övezetből érkezők elismerési aránya továbbra is alacsony. Az irakiak esetében októberig 356 elutasítás mellett 115 embert részesítettek védelemben a magyar hatóságok. A civil szervezet szerint a két hazai tranzitzónában október 31-én összesen 431 főt tartottak fogva, közöttük 212 gyermeket. Októberig 128 menedékkérőt küldtek vissza Magyarországra az úgynevezett dublini eljárás keretében, elsősorban Ausztriából (79 fő) és Németországból (30 fő).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!