Szabolcs
20 °C
35 °C

Megvan a hármas ikres édesanya halálának oka

2017.12.17. 14:07

Hivatalosan is tudatta a Debreceni Egyetem, mi okozta annak a 32 éves hajdúszoboszlói édesanyának a halálát, aki az egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikáján halt meg december 15-én, néhány órával azután, hogy egészséges hármasikreknek adott életet.

„A lombik eljárásban hármas ikerterhességgel fogant hajdúszoboszlói kismama veszélyeztetett terhesség miatt a 26. héttől feküdt benn klinikánkon. A 32. hétre súlyosbodó anyai betegség miatt orvosai császármetszést indítottak nála december 15-én. Mindhárom magzat (két lány és egy fiú) jó állapotban született, 1 300 és 1 600 gramm közötti súllyal” – állt a Civishir.hu által idézett közleményben.

A sikeres műtét után azonban súlyos véralvadási zavar lépett fel a nőnél, akinek állapotát a szülőszobai műtőben sikerült ugyan stabilizálni, néhány órával később azonban nehézlégzéssel járó rosszullét állt be, a keringés leállásával. 

„A Klinikai Központ munkatársai azonnal megkezdték a kismama újraélesztését, csatlakozott hozzájuk a FőnixMed speciális resuscitatiós teamje is. Keringését átmenetileg sikerült újraindítani, de a további 50 perces komplex szakszerű ellátás ellenére elvesztettük az édesanyát.

A tragikus veszteség méltóság- és kegyeletteljes kezelésére a jelen lévő családtagok számára a szülőszoba egyik helyiségét kegyeleti szobaként bocsátottuk rendelkezésre.”

A véralvadásos rosszullét a HELLP szindróma szövődménye volt a kismamánál. A szindróma ritka, ám annál súlyosabb probléma, amely a terhes nőket és magzatukat veszélyezteti. A HELLP elnevezés egy mozaikszó, mely a vörösvértestek szétesésére, emelkedett májenzimekre és alacsony vérlemezkeszámra utal. Kialakulásának oka egyelőre még nem teljesen tisztázott, de bizonyos elméletek szerint a magas vérnyomás is közre játszat a létrejöttében. Általában a 20. hlt után, de esetenként a 32-34. héten jelentkeznek a tünetek, gyomorfájdalom, fejfájás, görcs formájában, magas vérnyomással kísérve. A HELLP lényegében a terhességi magas vérnyomás legsúlyosabb formája – írta a betegség jellemzéséről a Webbeteg.hu.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport