János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvonta volna egy roma fiataltól a támogatást a holokauszttagadó jobbikos

2017.12.17. 00:18

Az RTL Klub számolt be a debreceni közgyűlés egyik finoman szólva furcsa jelenetéről. A közgyűlés napirendi pontjainak egyike egy tehetséggondozó programról, és az ahhoz kapcsolódó támogatásról szólt. A hátrányos helyzetű, jól tanuló, tehetséges gyerekek továbbtanulását támogató program keretében a diákok havi tízezer forintot kaphatnak, maximum 5 évig, de csak akkor, ha sikeresen felvételiznek középiskolába.

Két jelölt volt idén, az RTL Klub úgy tudja, a két jelölt közül az egyik fiatal roma származású. A közgyűlésen szólásra emelkedett Ágoston Tibor, jobbikos képviselő, aki elmondta, szerinte a fiú nem érdemelte ki a támogatást, mert "bizonyos hiányosságai" vannak, de nem fejtette ki, hogy mik azok.

"Ha egyszer azt mondjuk, hogy Arany János Tehetséggondozó Program, akkor az a tehetségekről gondoskodjon, és ne olyanokról, akiknek esélyt akarunk adni arra, hogy majd megmutassa, hogy ő tehetséges-e vagy nem" - mondta a jobbikos képviselő, majd hozzátette:

Vagy pedig csináljunk egy olyan programot, aminek mondjuk Rostás Winnetou lesz a neve, és felzárkóztató program. 

Nem magyarázta meg a képviselő bővebben, a polgármestert hozzátette, hogy visszautasít bármilyen faji vagy etnikai megközelítést ebben a kérdésben. 

A tévé megkérdezte a Jobbikot, mit gondolnak erről, és a párt a Fideszt megszégyenítő mellébeszélő választ adta: "Ágoston Tibor képviselő úr válaszában nyilván tévedett, ugyanis Rostás Winnetou Tehetséggondozó nevű intézmény létezéséről nem találtunk semmilyen információt".

A két fiatal támogatásáról szóló javaslatot végül 29 igen és egyetlen nem szavazattal fogadták el. Egyedül a jobbikos képviselő nem szavazta meg.

Ágoston Tibor 2002-ben lépett be a Fideszbe, de Gyurcsány őszödi beszéde egyenesen a Jobbikba röpítette. A jobbikos képviselőt 2016 márciusában kapott 750 ezer forintos büntetést, és ítélte el a bíróság holokauszttagadás bűntette miatt. Ágoston Tibor 2014 januárjában, amikor „hollókamuként” és „hollókasztként” beszélt a holokausztról egy nyilvános debreceni rendezvényen, a bíróság szerint megvalósította a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!