A jobbikos Sneider Tamás betyársereges fiai ellen emelhettek vádat

2017.12.19. 15:41

Ahogy azt megírtuk ügyészségi közlemény alapján, közösség tagja elleni erőszak bűntettével is vádolja az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség azokat a fiatalokat, akik közül többen is a leginkább szélsőséges, rasszista megnyilvánulásairól ismertté vált Betyársereg tagjaiként 2015-ben hónapokon át folyamatosan zaklatták és fenyegették egy roma család tagjait Szúcson.

A Magyar Idők nevű kormánylap írta meg hozzá az adalékot: az ügyészségi közleményben ugyan nevek nem szerepeltek, de a vádlottak közül ketten Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnökének fiai. Mielőtt telefonon kerestük volna a jobbikos politikust, Facebookon néztük meg a két fiút, és annak nyilvános fotóit. Az, hogy betyárseregesek, nem nagyon lehet kérdés: több betyársereges csoportképen is szerepelnek, olyan ruhát viselnek, sőt, egyikőjük mellkasán egy tetoválás is kivehető, feltehetőleg az SS jelmondata: "Becsületem a hűség". De van egy 2016 novemberi kép is, ahol az egyik fiú a kopasz barátaival az Egri Város Bíróságon jelentkeztek be azzal: "csapatépítő tréning :) "

Telefonon hívtuk a képviselőt, kollégája annyit mondott, hogy már más is hívta Sneidert, aki csak a médiából értesült a fejleményről. Tudomása szerint a fiai még nem vettek kézhez a vádemelés tényét megerősítő dokumentumot. Kollégája azt is hozzátette, az biztos, hogy Sneider fiai ellen folyamatban volt egy büntetőeljárás, amit első fokon megszüntettek, de a TASZ beadványára újra nyomozást rendeltek el. 

Kicsivel később közleményt adott ki a jobbikos politikus, amiben azt írja: „a mai napig sem fiaim, sem jogi képviselőjük nem kaptak semmilyen hivatalos értesítést az eljárásról", majd azzal folytatja, hogy „felmerül tehát a kérdés, hogy az ügyészség milyen alapon ad ki személyes információkat magánszemélyekről a kézivezérelt fideszes "sajtónak", milyen alapon hoznak szinte már ítéletet az ügyben?". Ezzel a második mondattal a képviselő, akár hogy is nézzük, nem hogy nem cáfolja a fideszes média információit, miszerint a fiai érintettek, de közvetetten még meg is erősíti.

Még 2015 januárjában egy internetes portálon megjelent egy roma családot rossz fényben feltüntető cikk. Ezután az elsőrendű vádlott az érintett faluban kibérelt egy házat, ahol később megjelentek a Betyársereg tagjai. A kiszemelt család háza előtt rendszeresen elhaladtak, a család tagjait feltűnő módon, több alkalommal is a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták,miközben szidalmazták, „cigányozták”, és – fenyegető hangnemben – arra szólították fel őket, hogy a településről költözzenek el.

Volt, hogy a kerítésen át bemásztak a család házának udvarára, de az is többször megtörtént, hogy az utcáról bekiabálva fenyegették, becsmérelték a bent lakókat. Előfordult, hogy a II. rendű vádlott és társa a családhoz tartozó két kiskorú gyermeket fenyegető jelleggel követte a helyi buszmegállótól egészen az otthonukig, miközben folyamatosan videózták őket, ami a gyerekekben félelmet keltett.

A vádlottak közül többen a családnak még a szomszédos községben lakó rokonait, ismerőseit is fenyegették azok roma származása miatt.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség folytatólagosan, részben csoportosan, valamint kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak, magánlaksértés és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja a férfiakat, akikre – egy kivétellel – végrehajtandó börtönbüntetést kért.