MSZP–DK: 60-46

2017.12.20. 14:16
Az MSZP több körzetben indít saját jelöltet, mint a DK. 60-46 arányban osztotta el a 106 egyéni választókerületet két párt. Gyurcsányék kevesebbet kaptak, mégis örülhetnek, mert elérték: nem lesz közös lista. Karácsony miniszterelnök-jelöltsége és a Párbeszéd helyzete nem egyértelmű.

Az egyéni körzeteket illetőn megállapodtunk, hogy nem indulunk egymással szemben – mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerda délutáni sajtótájékoztatóján, amelyet Gyurcsány Ferenccel, a DK elnökével közösen tartott.

Molnár Gyula
Molnár Gyula
Fotó: Illyés Tibor

Kedden már írtunk arról, hogy az egyéni körzetekben sikerült megállapodnia a két pártnak, ám közös listát nem állít az MSZP és a DK. Most a választókerületek elosztásának arányát is megtudtuk – erre délelőtt mindkét párt elnöksége rábólintott.

  • Az MSZP 60,
  • a DK 46 egyéni választókerületben indít saját jelöltet.

Az arányokat Molnár szerint a „pártok jelenlegi támogatottságának arányában” fogadták el. Ez egy korrekt és tisztességes megállapodás, a közvélemény-kutatások átlaga is ezt tükrözi.

A megállapodás szerint semelyik párt nem indít saját jelöltet a másik körzetében. Vagyis az egyes körzetekben vagy MSZP-s, vagy DK-s jelölt lesz. (Később a pontos listát is ismertetjük.)

Gyurcsány sikere: nem lesz közös lista

A megállapodás másik fontos pontja, hogy nem lesz közös lista. Vagyis bár a DK 16-tal kevesebb körzetet kapott, Gyurcsány örülhet, hiszen az ő koordinált indulásos forgatókönyve érvényesült. Gyurcsány ki is jelentette, hogy

a DK világos politikai irányt követett, önálló listán indulunk, a listát én fogom vezetni, az első 30 helyről a DK elnöksége döntött.

Molnár Gyula azt mondta, hogy bár tudomásul vették a DK-féle külön listát, „továbbra is azt szeretnénk kinyilvánítani, hogy ha lesznek további partnerek a közös vagy egymás ellen nem indulásban, készen állunk további szereplőket bevonni”.

Ezt Gyurcsány is megerősítette: nem mondtak le arról, hogy a legfontosabb (nyerhetőnek ítélt) körzetekről az Együttel, az LMP-vel és a Momentummal tárgyaljanak a koordinációról. Hogy csak egy balos jelölt maradhasson a Fidesszel és a Jobbikkal szemben. Molnár világossá tette, hogy a Jobbikkal nem lesz tárgyalás és koordináció.

Az Együtt közleményt adott ki a bejelentés után. "Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc mai sajtótájékoztatója szerint pártjaik nyitottak más pártok bevonására is a koordinációba. Az Együtt készen áll arra, hogy még karácsony előtt megállapodjon az egyéni választókerületi koordinációban. Az Együtt ebbéli szándékáról Juhász Péter a mai napon levélben értesítette Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc pártelnököket."

Ezek Gyurcsányék körzetei

A sajtótájékoztatón kiosztották az MSZP-DK megállapodást. 

Eszerint a DK indíthat a kecskeméti 1-es, a kiskunhalasi, a pécsi 2-es, a mohácsi, a békéscsabai, a békési, a miskolci 1-es, az ózdi, a sátoraljaújhelyi, a szentesi, a székesfehérvári 1-es, a dunaújvárosi, a sárbogárdi, a győri 1-es, a csornai,  a debreceni 2-es és 3-as, az egri, a jászberényi, a karcagi, az esztergomi, a salgótarjáni, a budakeszi, a szentendrei, a váci, a dunakeszi, a vecsési, a ceglédi, a kaposvári, a barcsi, a nyíregyházi 2-es, a kisvárdai, a mátészalkai, a dombóvári, a körmendi, a balatonfüredi, a keszthelyi és a nagykanizsai körzetben jelöltet.

A fővárosban a DK a II., a IV. (Újpest), a VII., a VIII., a XI., a XII., a XV. (Rákospalota), a XVI. kerületben indíthat jelöltet. Vagyis a fővárosban az MSZP 10 helyen indul.

Ebből az látszik, hogy Gyurcsányék állíthatnak jelöltet olyan régi MSZP-s helyeken, mint Újpest, Dunaújváros vagy Salgótarján. A szegedi körzetek viszont, amelyekehez Botka László mindenképp ragaszkodott, megmaradtak az MSZP-nek.

És mi lesz Karácsonnyal?

Gyurcsány Ferenc Karácsony Gergelyről azt mondta:

a DK nem támogat olyan miniszterelnök-jelöltet, amely más párt listáján van.

Vagyis ha Karácsony az MSZP-listát fogja vezetni, Gyurcsány nem fogja támogatni.

Karácsony Gergely szerepéről Molnár Gyula mégis azt mondta, szerinte egyértelmű a helyzet:

Karácsony miniszterelnök-jelöltségét mindenki támogatja, aki részt vesz a megállapodásban.

A Párbeszéddel az MSZP-nek kell megállapodnia, folyamatosan tárgyalnak. Karácsony kijelentette hétfőn, hogy tiszta MSZP-s listát nem kíván vezetni, ha viszont MSZP–Párbeszéd közös indulás van, akkor 10 százalékos a parlamentbe jutási küszöb.

Molnár Gyula és Karácsony Gergely
Molnár Gyula és Karácsony Gergely
Fotó: Illyés Tibor

Molnár azt mondta, lesz olyan párbeszédes jelölt az egyéni körzetekben, aki „közös jelöltként” fog indulni – ezzel valószínűleg Szabó Tímea óbudai indulására célzott. Illetve Molnár szerint lesznek a listájukon párbeszédesek. Ebből ugyanakkor még nem egyértelmű, hogy a Párbeszéd logója ott lesz-e az MSZP-s szegfű mellett.

Ez alapján úgy tűnik, hogy a következő hetekben az MSZP és a Párbeszéd között lesz majd kötélhúzás a listaállítással kapcsolatban (január végén tart az MSZP kongresszust a tervek szerint. Ez a közös logóról, a párbeszédesek számáról és a sorrendről fog szólni. Ez legjobban a DK-nak jön, hiszen ezzel már nincs dolga, Gyurcsány be is jelentette, hogy január 2-án kezdi a kampányt az összes választókerületben.

A tárgyalások hetekig, hónapokig húzódtak az MSZP és a DK között. Sokáig el sem tudták kezdeni, ugyanis Botka László, a szocialisták korábbi miniszterelnök-jelöltje csak egy Gyurcsány Ferenc nélküli DK-t tudott elfogadni. Botka visszalépése után, október elején gyorsan tárgyalóasztalhoz ültek a pártvezetők. Megállapodásról azonban nem érkezett hír, ilyen-olyan kiszivárgott listákról annál inkább. Az alapvető nézetkülönbség amiatt alakult ki, hogy az MSZP közös listát szorgalmazott (a DK nem), míg Gyurcsányék odaültették volna az asztalhoz a többi pártot, például az Együttöt is (az MSZP nem).