Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

MSZP–DK: 60-46

2017.12.20. 14:16
Az MSZP több körzetben indít saját jelöltet, mint a DK. 60-46 arányban osztotta el a 106 egyéni választókerületet két párt. Gyurcsányék kevesebbet kaptak, mégis örülhetnek, mert elérték: nem lesz közös lista. Karácsony miniszterelnök-jelöltsége és a Párbeszéd helyzete nem egyértelmű.

Az egyéni körzeteket illetőn megállapodtunk, hogy nem indulunk egymással szemben – mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerda délutáni sajtótájékoztatóján, amelyet Gyurcsány Ferenccel, a DK elnökével közösen tartott.

Molnár Gyula
Molnár Gyula
Fotó: Illyés Tibor

Kedden már írtunk arról, hogy az egyéni körzetekben sikerült megállapodnia a két pártnak, ám közös listát nem állít az MSZP és a DK. Most a választókerületek elosztásának arányát is megtudtuk – erre délelőtt mindkét párt elnöksége rábólintott.

  • Az MSZP 60,
  • a DK 46 egyéni választókerületben indít saját jelöltet.

Az arányokat Molnár szerint a „pártok jelenlegi támogatottságának arányában” fogadták el. Ez egy korrekt és tisztességes megállapodás, a közvélemény-kutatások átlaga is ezt tükrözi.

A megállapodás szerint semelyik párt nem indít saját jelöltet a másik körzetében. Vagyis az egyes körzetekben vagy MSZP-s, vagy DK-s jelölt lesz. (Később a pontos listát is ismertetjük.)

Gyurcsány sikere: nem lesz közös lista

A megállapodás másik fontos pontja, hogy nem lesz közös lista. Vagyis bár a DK 16-tal kevesebb körzetet kapott, Gyurcsány örülhet, hiszen az ő koordinált indulásos forgatókönyve érvényesült. Gyurcsány ki is jelentette, hogy

a DK világos politikai irányt követett, önálló listán indulunk, a listát én fogom vezetni, az első 30 helyről a DK elnöksége döntött.

Molnár Gyula azt mondta, hogy bár tudomásul vették a DK-féle külön listát, „továbbra is azt szeretnénk kinyilvánítani, hogy ha lesznek további partnerek a közös vagy egymás ellen nem indulásban, készen állunk további szereplőket bevonni”.

Ezt Gyurcsány is megerősítette: nem mondtak le arról, hogy a legfontosabb (nyerhetőnek ítélt) körzetekről az Együttel, az LMP-vel és a Momentummal tárgyaljanak a koordinációról. Hogy csak egy balos jelölt maradhasson a Fidesszel és a Jobbikkal szemben. Molnár világossá tette, hogy a Jobbikkal nem lesz tárgyalás és koordináció.

Az Együtt közleményt adott ki a bejelentés után. "Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc mai sajtótájékoztatója szerint pártjaik nyitottak más pártok bevonására is a koordinációba. Az Együtt készen áll arra, hogy még karácsony előtt megállapodjon az egyéni választókerületi koordinációban. Az Együtt ebbéli szándékáról Juhász Péter a mai napon levélben értesítette Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc pártelnököket."

Ezek Gyurcsányék körzetei

A sajtótájékoztatón kiosztották az MSZP-DK megállapodást. 

Eszerint a DK indíthat a kecskeméti 1-es, a kiskunhalasi, a pécsi 2-es, a mohácsi, a békéscsabai, a békési, a miskolci 1-es, az ózdi, a sátoraljaújhelyi, a szentesi, a székesfehérvári 1-es, a dunaújvárosi, a sárbogárdi, a győri 1-es, a csornai,  a debreceni 2-es és 3-as, az egri, a jászberényi, a karcagi, az esztergomi, a salgótarjáni, a budakeszi, a szentendrei, a váci, a dunakeszi, a vecsési, a ceglédi, a kaposvári, a barcsi, a nyíregyházi 2-es, a kisvárdai, a mátészalkai, a dombóvári, a körmendi, a balatonfüredi, a keszthelyi és a nagykanizsai körzetben jelöltet.

A fővárosban a DK a II., a IV. (Újpest), a VII., a VIII., a XI., a XII., a XV. (Rákospalota), a XVI. kerületben indíthat jelöltet. Vagyis a fővárosban az MSZP 10 helyen indul.

Ebből az látszik, hogy Gyurcsányék állíthatnak jelöltet olyan régi MSZP-s helyeken, mint Újpest, Dunaújváros vagy Salgótarján. A szegedi körzetek viszont, amelyekehez Botka László mindenképp ragaszkodott, megmaradtak az MSZP-nek.

És mi lesz Karácsonnyal?

Gyurcsány Ferenc Karácsony Gergelyről azt mondta:

a DK nem támogat olyan miniszterelnök-jelöltet, amely más párt listáján van.

Vagyis ha Karácsony az MSZP-listát fogja vezetni, Gyurcsány nem fogja támogatni.

Karácsony Gergely szerepéről Molnár Gyula mégis azt mondta, szerinte egyértelmű a helyzet:

Karácsony miniszterelnök-jelöltségét mindenki támogatja, aki részt vesz a megállapodásban.

A Párbeszéddel az MSZP-nek kell megállapodnia, folyamatosan tárgyalnak. Karácsony kijelentette hétfőn, hogy tiszta MSZP-s listát nem kíván vezetni, ha viszont MSZP–Párbeszéd közös indulás van, akkor 10 százalékos a parlamentbe jutási küszöb.

Molnár Gyula és Karácsony Gergely
Molnár Gyula és Karácsony Gergely
Fotó: Illyés Tibor

Molnár azt mondta, lesz olyan párbeszédes jelölt az egyéni körzetekben, aki „közös jelöltként” fog indulni – ezzel valószínűleg Szabó Tímea óbudai indulására célzott. Illetve Molnár szerint lesznek a listájukon párbeszédesek. Ebből ugyanakkor még nem egyértelmű, hogy a Párbeszéd logója ott lesz-e az MSZP-s szegfű mellett.

Ez alapján úgy tűnik, hogy a következő hetekben az MSZP és a Párbeszéd között lesz majd kötélhúzás a listaállítással kapcsolatban (január végén tart az MSZP kongresszust a tervek szerint. Ez a közös logóról, a párbeszédesek számáról és a sorrendről fog szólni. Ez legjobban a DK-nak jön, hiszen ezzel már nincs dolga, Gyurcsány be is jelentette, hogy január 2-án kezdi a kampányt az összes választókerületben.

A tárgyalások hetekig, hónapokig húzódtak az MSZP és a DK között. Sokáig el sem tudták kezdeni, ugyanis Botka László, a szocialisták korábbi miniszterelnök-jelöltje csak egy Gyurcsány Ferenc nélküli DK-t tudott elfogadni. Botka visszalépése után, október elején gyorsan tárgyalóasztalhoz ültek a pártvezetők. Megállapodásról azonban nem érkezett hír, ilyen-olyan kiszivárgott listákról annál inkább. Az alapvető nézetkülönbség amiatt alakult ki, hogy az MSZP közös listát szorgalmazott (a DK nem), míg Gyurcsányék odaültették volna az asztalhoz a többi pártot, például az Együttöt is (az MSZP nem).