Botka László ünnepi interjúban rúgott egy nagyot a baloldalba

2017.12.22. 13:57

A miniszterelnök-jelöltségtől való visszalépése óta először szólalt meg Botka László. Az MSZP-s politikus elég hangosan és éles kritikákkal távozott az országos politikából októberben, ám azóta csak helyi ügyekben kommunikált a szegedi polgármester.

Most viszont ünnepi interjút adott a Szegedi Tükörnek, és a visszalépésének okairól is elejt néhány megjegyzést. Az MSZP-s és a többi baloldali párt vezetője nyilván nem örül majd neki, ugyanis Botka lényegében azzal vádolja meg őket, hogy kollaboráltak a Fidesszel.

Botka a következőkkel indokolja most a visszalépését:

  • A teljes összefogást javasoltam, és mindent megtettem ezért. Lemondásom előtti utolsó javaslatom a listás helyek felét adta volna a többi demokratikus ellenzéki pártnak. Engem ugyanis nem a pártvezetők parlamenti helye, hanem az ország állapota érdekelt, nem túlélni akartam, hanem nyerni.
  • Rosszul mértem fel több dolgot. Nem gondoltam, hogy az ellenzéki pártvezetők csak frakciót akarnak, nem kormányváltást.
  • Tévedtem, amikor azt hittem, ezek a pártvezetők meggyőzhetők, hogy saját választóik fontosabbak nekik, mint az ő politikusi túlélésük.
  • Azt sem tudtam, hogy a Fidesz milyen mélyen van jelen az ellenzéki pártok életében, mennyire irányítja őket. Ez nagyon megdöbbentett.

Botka ezekre már utalt a visszalépésekor, amikor azt állította mindenféle konkrétum nélkül, hogy a politikai maffia befészkelte magát a baloldali pártokba. Most ehhez jött egy új elem. "Még nem tettem, de most kimondom: miniszterelnök-jelöltté történt megválasztásom után

egész nyáron elképesztő médiahadjáratot folytatott ellenem a Fidesz. És ehhez sokszor baloldali politikusok szolgáltatták a muníciót.

Csapdahelyzetbe kerültem: ha beszélek erről, azzal még nehezebbé teszem az ellenzéki összefogást, és a kormányváltást akaró választók a „marakodó ellenzék” médiaképével találkoznak. Végül, amikor a kormánypárti-ellenzéki összefogást már „csúcsra járatták” az ellehetetlenítésem érdekében, nem volt tovább maradásom."

Vagyis Botka lényegében azt állítja, hogy az MSZP-s és más baloldali politikusok adtak információkat ügyeket a Fidesznek ahhoz, hogy a kormányzati médiában lejárassák őt.

Tény, hogy nem az a forgatókönyv valósult meg, amit Botka akart. Az MSZP és a DK kedden csak az egyéni körzetekről egyezett meg, a közös listáról nem.

Eközben éppen pénteken derült ki, hogy az MSZP listáját Karácsony Gergely fogja vezetni jövőre.  • Hírek
  • Hitelkártya