Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évi 82 millióba kerül az a múzeum, ami valószínűleg a választásokig ki sem nyit

2017.12.26. 10:56

7,5 milliárd forintot különített el 2013-ban a magyar kormány a holokauszt áldozatainak emléket állító Sorsok házára, de az épület azóta is üresen áll. A HírTV riportja szerint évente 82 millió forintba kerül, hogy a kormány semmit sem tud kezdeni az épülettel.

A probléma egyik alapja, hogy a kormány nem tudott megegyezni a tárlat tartalmáról és az üzemeltetésről az egykori Józsefvárosi Pályaudvar helyén található múzeumnak. A tárlat koncepciójának a kidolgozását egy közalapítványra bízták, ennek a vezetője pedig Schmidt Mária lett. Azonban nem tudtak dűlőre jutni a zsidó szervezetekkel, a Mazsihisz ki is szállt a tárgyalásokból, és a szervezet szerint a választásokig valószínűleg nem is nyitják meg.

A három éve csak rohadó épület állagmegóvása évente 82 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek, ezt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő árulta el a Hír TV-nek közérdekű adatigénylés után. Az is kiderült, hogy a Mazsihisz azóta sem kapott újabb tervezetet a tárlatra Schmidt Máriáéktól.

„Személyi konfliktusok voltak, amiket én azért annyira nem ismerek, de úgy látom, hogy azért érdemes lenne ezeken felülkerekedni. Ez a dolog sokkal többet ér ennél” – mondta el a HírTV-nek Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija azzal kapcsolatban, hogy a Sorsok háza miatt többször is összeszólalkozott Lázár János és Schmid Mária.