László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ügyészség minden feljelentést elutasított az azeri pénzmosással kapcsolatban

2017.12.28. 17:17

"Hiába tett az Átlátszó, és mint az ügyészségtől kapott válaszból később kiderült, tőlünk függetlenül a Jobbik is feljelentést a Magyarországra érkező gyanús azeri dollármilliók miatt, nyomozás nem lesz, az ügyészség minden feljelentést elutasított. Az ellenzéki párt esetében ugyan hivatkozhatott arra az ügyészség, hogy pusztán sajtóhírekre alapozott a feljelentés, de mi bizonyítékokat – cégpapírokat és bankszámlakivonatokat – is csatoltunk a beadványunkhoz, amiket egyáltalán nem értékeltek" - írja az Átlátszó.

Ahogy azt szeptember 6-án a lap alapján mi is megírtuk, Azerbajdzsán lefizetésekre és egyebekre használt kamucéghálózata Magyarországra is küldött 7,6 millió dollárt, derült ki az OCCRP adataiból és a Panama-iratokból. 2012–13-ban több mint 7,6 millió dollárt (mai árfolyamon nagyjából kétmilliárd forintot) utaltak egy Metastar Invest LLP nevű kamucégtől egy Velasco International nevű offshore cég magyar számlájára. Ezt a Velascót 2015-ben pedig már meg is szüntették, a dollármilliókról pedig nem tudni, hogy hova tűntek, vagy hogy miért kellett Magyarországra irányítani.

Mindkét említett cég Jakub Ejjubovhoz, Azerbajdzsán első miniszterelnök-helyetteséhez és családjához köthető, noha ők ezt tagadják. Ez azért lehet még érdekes, mert 2012 júniusában Orbán Viktor személyesen is meglátogatta Azerbajdzsánban Jakub Ejjubovot. A látogatás után pedig kiadtuk Azerbajdzsánnak a nálunk életfogytiglanra ítélt, otthon viszont hősként tisztelt, de az átlagos szemlélő számára kifejezetten aljas gyilkost, Ramil Safarovot. Aki aztán hazájában a papírforma szerint azonnal kegyelmet is kapott.

Szeptember 14-én írtuk meg azt is, hogy fideszes EU-s képviselők megpróbálták leszavazni azt a módosító javaslatot az Európai Parlamentben, amely alapján a képviselőtestület végül vizsgálni fogja, hogy Azerbajdzsán milyen eszközökkel igyekezett befolyást gyakorolni európai döntéshozókra.

Majd szeptember 19-én azt, amit Polt Péter válaszolt Demeter Márta, LMP-s képviselő kérdésére, aki azt szerette volna megtudni Polthoz intézett írásbeli kérdésében, hogy "Jelzett-e pénzmosási és terrorizmus finanszírozási aggályt az ügyészség Ramil Safarov kiadásának idején?". Polt akkor válaszában azt írta: "a kérdésben megfogalmazott pénzügyi tranzakcióról az ügyészségnek nincs hivatalos tudomása, így azzal kapcsolatban hatósági intézkedés nem történt". Tehát az ügyészség nem vizsgálja az azeri pénzmozgást, hozzátette, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának kivizsgálása a NAV-ra tartozik.

Szeptember 22-án aztán Szoboszlai-Szász Richárd, a Legfőbb Ügyészség főosztályvezetője azt mondta az ATV-ben ezzel kapcsolatban:

Nem olvasok újságot.

"Az Átlátszó hivatali vesztegetés, pénzmosás és pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztásának gyanújával fordult az ügyészséghez. Feljelentésünk nagyon alapos volt, ahhoz ugyanis a történet részletes leirata és a magyar, illetve offshore cégiratok mellett a gyanús tranzakciókat igazoló bankszámlakivonatot is mellékeltük" - írja most a lap. 

Az ügyészség pedig minden pontban elutasította a lap feljelentését, érdemi indoklást pedig egyáltalán nem kaptak, csak annyit írt az ügyészség, hogy azért ez a döntés, mert korábban már tett valaki feljelentést az ügyben, de azt is elutasították. Ez valószínűleg a Jobbik feljelentése volt.

Az Átlátszó végül így foglalja össze:

a magyar ügyészség úgy jutott arra az álláspontra, hogy nem kell nyomozni, hogy közben 13 ezer oldalnyi banki dokumentum igazolja a nemzetközi pénzmosoda működését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!