Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Visszaélések miatt visszavonták a Miniszterelnökség egy pályázatát

2017.12.29. 16:00

Visszaélések miatt visszavonták a Miniszterelnökség „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című pályázati felhívását, írja az MTI. A hírügynökség kérdésére a Miniszterelnökségen elmondták: pályázati kifizetések még nem voltak, mivel a visszaélésekre még az elbírálási folyamat elején derült fény.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a pályázatnál számos esetben merült fel „mesterséges körülmény megteremtésének” gyanúja. A megyei kormányhivataloktól kapott információk szerint „több pályázó - bizonyos csoportok kiszolgáltatottságát kihasználva - tömegével igényelt a pályázathoz szükséges regisztrációs számot, majd nyújtott be szinte azonos tartalmú kérelmeket”.

A jelenlegi feldolgozottság alapján a beérkezett kérelmek több mint fele jogosulatlan

a 40 ezer eurónak (nagyjából 12 millió forintnak) megfelelő támogatásra – írta a Miniszterelnökség.

A vidéki térség mezőgazdasági vállalkozásainak jövedelemstabilizálására, valamint a mezőgazdaságon kívüli vállalkozások elindítására 2016. augusztus 25-én jelent meg a csaknem 13,85 milliárd forint keretösszegű felhívás. Az előzetes vizsgálat azért indult, mert a pályázatra alig egy hónap alatt több mint 11 ezer kérelem érkezett, közel 140 milliárd forint forrásigénnyel.

Az ügy felderítése érdekében a rendőrség nyomozást indított, de a Miniszterelnökség vizsgálja annak lehetőségét, hogy a tisztességesen pályázó mikrovállalkozások miként juthatnának hozzá a fejlesztési forrásokhoz – olvasható a közleményben.