Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Deutsch szerint liberális hiszti van a meghívott alt-rightos körül

2018.01.02. 13:05

Függetlenül attól, hogy eljön-e a Donald Trumpot támogató alt-right befolyásos szerepéből pedofíliával kapcsolatos furcsa nyilatkozata miatt kiesett Milo Yiannopoulos a magyar külügyminisztérium által támogatott budapesti konferenciára, Deutsch Tamás el fogja mondani a rendezvényén a saját – az internetfejlesztést érintő – beszédét – derült ki a Digitális Jólét Programja (DJP) összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos sajtótájékoztatóján, amelyen az internethasználat áfájának 2018. január 1-jétől érvényes 13 százalékpontos csökkentéséről számolt be. Ezzel az áfateher öt százalékra csökkent, ami Deutsch szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellenőrzése mellett "az utolsó fillérig" az előfizetések árának csökkenését fogja hozni, ahogyan a 2017-ben érvényesített, kilenc százalékpontos áfacsökkentés is.

Yiannopoulos semmi Hornhoz képest

„Azt a hisztit, amely a szociálliberális média világában zajlik az ön által említett személy meghívása kapcsán, fanyar mosollyal követem” – közölte Deutsch Tamás. Igaz, többről lehet szó, mint hisztiről, elvégre az alt-right is megvált tőle, és a rendezvényt a V4 soros elnöki tisztjét betöltő Magyarország nevében szervező, a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTK) a napokban inkább levette honlapjáról a meghívottak addig nyilvános listáját, amelyen Yiannopoulos mellett volt Deutsch és Szijjártó Péter külügyminiszter is.

A KKTTK mindeddig nem adott ki közleményt a meghívottal kapcsolatban, aki 2016 tavasza óta már kihullott az alt-right kegyeiből, így ebből a szempontból is nehezen magyarázható a sokak által internetes trollnak mondott szélsőjobboldali megmondóember meghívása. Nyíltan vállalt homoszexualitását a katolikus egyház kifigurázására is előszeretettel használja, ezzel a V4-tag Lengyelország konzervatív kormánya számára is kérdőjeleket vethet fel konferencián való részvétele.

Deutsch szerint mindenkinek a beszédét meghallgatva lehet értékelni a fellépőket, nem pedig annak kapcsán, kinek milyen a szexuális orientációja.

Yiannopoulos homoszexualitása természetesen nem is szempont, nem is emiatt, hanem a pedofíliával megengedőnek mondott, Yiannopoulos szerint rosszul megfogalmazott mondata miatt került össztűz alá. Melegsége csak annyiban számít, hogy merőben ellentétben áll a magyar vagy épp a lengyel kormány által hangoztatott értékekkel. Antiszemitizmusra utaló nyilatkozata is van, elvégre beszélt arról is, hogy szerinte a zsidóknak jelentős befolyásuk van a sajtóban és a pénzügyi világban.

A parlamentben ott ültem Horn Gyula mellett, aki a saját népére lőtt. Ez sokkal nagyobb erkölcsi kérdéseket vetett fel

– adott viszonyítási pontot az egykor Horntól három székkel arrébb, Nyers Rezső és Orbán Viktor mellett ült Deutsch, megjegyezve, hogy ő maga a néhai szocialista kormányfő megítélésével kapcsolatban Sólyom László véleményét osztja, amely alapján tíz évvel ezelőtt a korábbi államfő megtagadta Horn kitüntetését.

Rekorder digitális rezsicsökkentés

2016 végén még 27 százalékos volt az internet-előfizetés áfája – a 27 százalékos kulcsot a Fidesz-kormány vezette be – az csökkent tavaly 18, idén pedig öt százalékra. A kormánybiztos szerint ezzel tavaly 22-23, idén további 35-40 milliárd forint marad a magyar családok és vállalkozások zsebében. Deutsch hangsúlyozta, hogy a költségvetés mégsem esett el ennyi pénztől, mert eközben nőtt az internetes előfizetések száma: a felnőtt magyar lakosság 78 százaléka használ naponta internetet a 2015-ös 72 százalék helyett és ez még idén meghaladja az EU 79 százalékos átlagát.

Hiba volt a netadó ötlete

A magyar kormány erős hajtűkanyarral jutott el az internethasználat további megadóztatásától az EU legalacsonyabb adóterhéig.

Orbán Viktor 2014-ben jelentette be, hogy egy gigabájtonként 150 forint pluszterhet róna az internethasználókra, ami után páratlanul nagy tüntetéssorozat indult a netadó ellen.

Orbán a kezdeményezést visszavonta, majd a maga által 27 százalékosra emelt áfa példátlan csökkentése mellé állt.

„Kritikus voltam a módosítási tervvel kapcsolatosan” – mondta Deutsch a netadó ötletének felidézésekor. Szerinte jobb lett volna, ha meg sem fogalmazódott volna az akkori terv, de a lényeg, hogy ez után a kormány képes volt az önreflexióra. „A kormány, meghallva a szakma és a tiltakozók hangját képes volt végiggondolni a tervet és visszavonni. A helyes döntést Orbán Viktor hozta meg, ebben a szerepem jelentőségét meghaladó városi legendák keltek szárnyra” – mondta Deutsch, aki a netadós tüntetések után kapta a kormányfőtől a megbízatást az internetes nemzeti konzultáció megszervezésére, amelynek eredményei a DJP alapját képezik.

A digitális rezsicsökkentést bejelentő kormánybiztos bizonyos abban is, hogy az áfacsökkentés az internethasználatot is olcsóbbá teszi. A szolgáltatók nem nyelik le a különbözetet, de ehhez nem kell „árkommandó”: Deutsch reményei szerint a Magyar Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jár közben, ahogyan tavaly is, amikor az ország 400 szolgáltatójának árképzését vizsgálta. Csupán két kisebb szolgáltatóval szemben kellett az NMHH-nak fellépnie – mondta Deutsch.

A kormány célja, hogy gyors, jó minőségű, olcsó és elérhető szolgáltatás álljon a lakosság rendelkezésére. Igaz, Magyarország így sem áll rosszul, a világon az ötödik legjobban kiépített 4G és 4G+ hálózata van.

2018 végére minden háztartásban

  • legalább másodpercenként 30 megabit teljesítményű internet lesz elérhető – ez jelenleg egymillió háztartásból hiányzik;
  • minden településen lesz legalább egy szabadtéren és egy középületben ingyenes wifi-pont;

Ez az EU által 2020-ra megfogalmazott cél is. A Wifi4EU-ra Brüsszel 120 millió eurós keretet szán, Magyarország ebbel Deutsch szerint a lakosság arányában körülbelül a huszadára, hatmillió euróra – 1,8 milliárd forintra – számíthat.

A kormánybiztos azonban nem csak erre a programra épít, hanem hazai költségvetési forrásra – az EU-pénzek mellé tett 15 százalékos önrészen túl – és a piaci szereplőkre, akik az állammal szerződésben rögzített fejlesztési programot tettek le, amelynek teljesítése számonkérhető. Deutsch szerint ez önmagában és félmillió háztartásnak fogja biztosítani a megfelelő szintű internet technikai feltételeit.

Minden lehetséges akadályt el kell hárítani az internetezés biztosítása elől, mert a digitalizációs átalakulás a magyar gazdaság versenyképességének záloga is – mondta Deutsch. A Digitális Jólét Program azonban nem csak infrastrukturális fejlesztést jelent, hanem a lakosság internetes készségeinek fejlesztését is, ezek a másfélezer DJP pontokon fognak működni.

Deutsch szerint 2013 és 2020 között az EU-forrásokkal együtt Magyarországon egymilliárd euró ment el közvetlenül a hálózatok fejlesztésére. Úgy vélte, ez fenntartható lesz 2020 után is. Az Európai Parlament képviselőjeként nem számít arra sem, hogy a 2020 utáni költségvetési időszakban jóval kevesebb jutna az EU-tól regionális fejlesztésre. Ebben az EP-nek markáns az álláspontja, márpedig a parlament egyetértése nélkül az Európai Bizottság nem dönthet a pénzügyi keretekről.