A Brüsszelt szidalmazó Fidesz frakcióvezetője aláírt egy uniós kezdeményezést

2018.01.02. 14:29

A határon túli magyarság szempontjából kulcsfontosságú, hogy Brüsszel a többi kisebbség helyzete mellett végre az őshonos nemzeti kisebbségek ügyével is foglalkozzon - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője, Gulyás Gergely Budapesten kedden. Gulyás ezután nyilvánosan aláírta a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést, amely az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) indított el, jelentette az MTI.

Gulyás Gergely azt mondta, egy olyan nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezésről van szó, amely arra kötelezné az Európai Uniót, hogy a határon túli magyarokra is figyelmet fordítson.

Április 3-áig hét országban kell összesen legalább egymillió aláírást összegyűjteni, és az Európai Bizottság mindenütt meghatározott egy minimumot is. Amennyiben a feltételek teljesülnek, a bizottság, illetve az Európai Parlament köteles foglalkozni a kezdeményezéssel - emlékeztetett a frakcióvezető, aki párthovatartozástól függetlenül mindenkit arra kért, hogy legyen partner az ügyben.

Az aláírás ténye figyelemre méltó, ugyanis a Fidesz és a kormány évek óta támadja Brüsszelt, az Európai Bizottságot ("Állítsuk meg Brüsszelt!"-plakátok, hogy mást ne mondjunk hirtelen), a kezdeményezés pedig pont Brüsszeltől és az Európai Bizottságtól várja az ügy felkarolását.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs olyan átfogó jogszabály az EU-ban, amely garantálná az őshonos nemzeti kisebbségek jogait.  • Tippek
  • Hírek