Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Már 40 tonnát is elbír az új bonyhádi híd

DSOKI20180102004
2018.01.02. 12:37

Átadták kedden a városközpontot a 6-os úttal összekötő Nepomuki Szent János hidat Bonyhádon, amelyet 283 millió forint kormánytámogatással újíttatott fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt., jelentette az MTI.

A híd avatásán Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a város országgyűlési képviselője emlékeztetett: az átkelőn egy baleset után szerkezeti hibát tártak fel, ezért három évig csak egy sávon lehetett rajta közlekedni. A híd a 18. századtól biztosítja az átkelést a Völgységi-patakon, részleges lezárása alatt a település északi határában is épült egy átkelő, így már kijárata van a városnak a 6-os útra.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint a 16 méter hosszú, 3,5 méter széles Nepomuki Szent János híd teherbírása az átépítéssel 12 tonnáról 40 tonnára nőtt.

A kivitelező Egomax Kft. júliustól decemberig végezte a felújítást; a munkák során elbontották a korábbi mellvédet és pályaszerkezeti rétegeket, majd kiburkolták az árok medrét. A kőboltozatok elbontása után monolit vasbeton-erősítés és új vasbeton támfalak épültek. Az 1783-ban épült híd kibontott köveit a kivitelező visszaépítette, így a létesítmény megőrizte barokk stílusjegyeit. A hídhoz csatlakozva 180 méter új aszfaltburkolat is épült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!