Másfél hónap múlva eldől, mi lesz a bulinegyed sorsa

DBZOL20170829002
2018.01.02. 10:30

A VII. Kerületi Választási Bizottság határozata február 18-ra írta ki a bulinegyed nyitvatartásáról szóló helyi népszavazást – írja a 444.

Az erzsébetvárosi képviselő-testület tavaly október 3-i ülésén tárgyalt egy sor, a bulinegyed (Belső-Erzsébetváros) turizmusával és vendéglátóhelyeivel összefüggő ügyet. Több rendeletet is terveztek meghozni vagy módosítani, amelyek érintik az erzsébetvárosi vendéglátó egységek, szórakozóhelyek nyitvatartásának rendjét is. A legdurvább javaslat szerint minden helynek éjfélkor be kell zárnia. Ezekről a javaslatokról  itt írtunk részletesebben.

Ha a népszavazáson az igenek nyernek, akkor a helyeknek zárva kell tartaniuk éjfél és reggel hat között. Ez pedig a bulinegyed sorsát is megpecsételheti.

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk dr. Tichy-Rács Ádámtól, a helyi választási bizottság elnökétől. Ebből többek között kiderül, hogy a kezdeményezést eredetileg egy LMP-s képviselő nyújtotta be.

"A kezdeményezést eredetileg Moldován László, az Erzsébetvárosi Önkormányzat képviselő-testületének LMP-s tagja nyújtotta be. A Helyi Választási Bizottság hitelesítette a kezdeményezést, viszont a népszavazás kiírásához mintegy hétezer aláírásra lett volna szükség. Ezért Moldován úr a kezdeményezést visszavonta, és a képviselőtestület nyolc tagja betűhíven ugyanazt a kérdést nyújtotta be a Helyi Választási Bizottsághoz. Mivel a testület legalább egyharmada nyújtotta be a kezdeményezést, nincs szükség aláírásgyűjtésre, a népszavazást anélkül is ki kell írni. Az érintett szórakozóhelyek tulajdonosának képviselője megtámadta a határozatot, de a a törvényszék kimondta, hogy a kérdés népszavazásra bocsátható, így a határozat jogerőre emelkedett. Bár jelenleg van egy beadvány a témában az Alkotmánybíróság előtt, de annak nincs halasztó hatálya. Ezek alapján, hogy minden törvényes határidőnek eleget tegyünk december 28-án ülést tartottunk, és a népszavazást - az 50-70 napos határidő és az egyéb korlátok figyelembe vételével - február 18-ra tűztük ki" - írja Tichy-Rács Ádám, majd hozzátette még érdekességképpen, hogy a  "Nagykörúton kívüli területre pontosan ilyen nyitvatartási korlátozás jelenleg is érvényben van, így a népszavazás csak a Belső-Erzsébetváros területén működő szórakozóhelyek nyitvatartásának korlátozására irányul. Ellenkező esetben a népszavazási kérdés elutasítása nyomán esetleg a külső terület korlátozását is fel kellene oldani."

A döntésről itt írtunk bővebben.