Hvg.hu: A Fidesz pszichés kötődés kialakítása miatt kér adományt

2018.01.03. 19:04

A hvg.hu fideszes forrásokkal beszélgetett az újonnan indított adománygyűjtő akcióról, és a következők derültek ki, legalábbis a források az alábbiakat állították:

  • A levél kiküldésének elsődleges oka nem a pénzgyűjtés, hanem a pszichikai hatás, amit az adományozásra bírt címzettnél elérnek. Aki a pénzével is támogat egy pártot, még jobban kötődni fog hozzá.
  • Az adománykérő levél tehát gyakorlatilag tehát a kampány kezdete: az első olyan akció, amely mozgósítja, egyúttal összetartásra sarkallja a kormánypárti szavazótábort.
  • Egy dunántúli körzet fideszes választókerületi elnöke azt mondta, amikor négy éve nem értett egyet az adománykéréssel, amerikai példákkal meggyőzték, hogy „pszichikai eszközként” igenis szükség van a szimpatizánsok ilyen formájú elkötelezésére.
  • A címzettek 90 százaléka szokott pénzt küldeni, egy-két ezer forintokat.
  • Másfél millió címzettről lehet szó, de ez csak becslés.

Azt már nem a források mondják, hanem a Fidesz beszámolóiból derül ki, hogy 2014-ben, az önkormányzati választások előtt is volt hasonló akció, abban az évben a párt összesen 413,8 millió forintnyi hozzájárulást kapott magánszemélyektől.

Ebből 350 millió forint volt a "kisadomány", azaz 500 ezer forint alatti felajánlás. 63,6 millió forintot pedig fideszes parlamenti és EP-képviselők, illetve a párttal szimpatizáló vállalkozók – köztük például Szemerey Szabolcs, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére - dobtak össze 500 ezer és tízmillió forint közötti adományaikkal. 2013-ban 59, 2015-ben 56,4, 2016-ban pedig 46,7 millió jött össze adományokból.