Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem tud róla a NATO, hogy kötelező lenne az iskolákban terrorra készülni

GettyImages-3137365
2018.01.03. 13:04

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma december végén arról értesítette arról az óvodákat és az iskolákat, hogy készítsenek Honvédelmi Intézkedési Tervet, amiben összeírják, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának.

A minisztérium szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy a NATO válságreagálási rendszere előírja a tagállamoknak, hogy felkészítsék a lakosságot az esetleges krízishelyzetekre, ezért kérték a tervek elkészítését az oktatási intézményektől. Azt is hozzátették, hogy a honvédelmi törvény is előírja, hogy a NATO-tagállamoknak kötelezettségük eleget tenni a válságreagálási rendszer követelményeinek.

A Népszava ezzel szemben arról ír, hogy a NATO brüsszeli központjának munkatársa cáfolta, hogy a NATO bármilyen kötelezettséget várna el a tagállamoktól. A megkérdezett tisztségviselő azt mondta, hogy a szövetség csak tanácsokat ad és minimum elvárásokat fogalmaz meg a tagjai felé.

Az intézkedési tervet ellenzéki oldalról heves tiltakozás fogadta. Az Együtt közleményében Hajdu Nóra a párt alelnöke azt állítja, semmi nem indokolja, hogy az iskolaigazgatóknak és az óvodavezetőknek ilyen tervet kelljen írniuk tanítás helyett.

Szerinte ez a kormány gyűlöletkeltő kampányát hirdeti az oktatási intézményekben és militarizálja a gyerekeket körülvevő környezetet.

A Demokratikus Koalíció azt írta, hogy "Az Orbán-kormány iskolai terrorfenyegetettsége hadüzenet" és célja szerintük annyi, hogy fenyegetettségben tartsák a tanulókat, tanítókat, tanárokat és gondozókat.

Nyitókép: havi rendes gáztámadásgyakorlat egy angliai általános iskolában, az ötvenes évek elején (Central Press/Getty Images Hungary)