Nem tud róla a NATO, hogy kötelező lenne az iskolákban terrorra készülni

GettyImages-3137365
2018.01.03. 13:04

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma december végén arról értesítette arról az óvodákat és az iskolákat, hogy készítsenek Honvédelmi Intézkedési Tervet, amiben összeírják, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának.

A minisztérium szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy a NATO válságreagálási rendszere előírja a tagállamoknak, hogy felkészítsék a lakosságot az esetleges krízishelyzetekre, ezért kérték a tervek elkészítését az oktatási intézményektől. Azt is hozzátették, hogy a honvédelmi törvény is előírja, hogy a NATO-tagállamoknak kötelezettségük eleget tenni a válságreagálási rendszer követelményeinek.

A Népszava ezzel szemben arról ír, hogy a NATO brüsszeli központjának munkatársa cáfolta, hogy a NATO bármilyen kötelezettséget várna el a tagállamoktól. A megkérdezett tisztségviselő azt mondta, hogy a szövetség csak tanácsokat ad és minimum elvárásokat fogalmaz meg a tagjai felé.

Az intézkedési tervet ellenzéki oldalról heves tiltakozás fogadta. Az Együtt közleményében Hajdu Nóra a párt alelnöke azt állítja, semmi nem indokolja, hogy az iskolaigazgatóknak és az óvodavezetőknek ilyen tervet kelljen írniuk tanítás helyett.

Szerinte ez a kormány gyűlöletkeltő kampányát hirdeti az oktatási intézményekben és militarizálja a gyerekeket körülvevő környezetet.

A Demokratikus Koalíció azt írta, hogy "Az Orbán-kormány iskolai terrorfenyegetettsége hadüzenet" és célja szerintük annyi, hogy fenyegetettségben tartsák a tanulókat, tanítókat, tanárokat és gondozókat.

Nyitókép: havi rendes gáztámadásgyakorlat egy angliai általános iskolában, az ötvenes évek elején (Central Press/Getty Images Hungary)