Magyar Nemzet: Embercsempészet miatt keresik a Csíki Sör tulajdonosát

2018.01.03. 06:53

Az Egyesült Államok embercsempészet miatt keresi a kormány kedvenc sörgyárának tulajdonosát – tudta meg a Magyar Nemzet. Az Igazi Csíki Sör tulajdonosának ügye ugyan 16 évvel ezelőtti, ám azóta is függőben van, mivel az 50 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezett Lénárd András az ítélet előtt elhagyta az országot. Jelenleg Csíkszeredán él amerikai állampolgárságú feleségével.

Lénárd a lapnak elmondta: rég nem járt az Egyesült Államokban, és nem szívesen emlékszik vissza arra, ami ott vele „évtizedekkel korábban” történt.

Eszerint Lénárd három magyar sztriptíztáncost akart az Egyesült Államokba vinni, de a nők nem kaptak vízumot, így Lénárd Kanada felől vitte be őket az országba autóval, de lebukott. Az egyik érintett nő a Magyar Nemzetnek elismerte a történteket.

Lénárd hazatérése után több vállalkozásba kezdett, előbb Erdélyben kis teljesítményű vízi erőműveket akart telepíteni az Úz-völgyébe, majd létrehozta a Csíki Sör Manufaktúrát, amelyért a magyar kormány harcba szállt, amikor a cég jogvitába keveredett a Heinekennel a Csíki Sör elnevezés miatt.

Lázár sört is ivott a Csíki kedvéért

A kormány teljes mellszélességgel kiállt az Igazi Csíki Sör mellett.  Jogvitáját a Heinekennel Lázár János tavaly márciusban Dávid és Góliát harcaként festette le tavaly. A miniszter szerint a Heineken „visszaél az erejével és hatalmával”, amit a magyar kormány nem hagyhat. Lázár Csíkszeredába is elment, hogy találkozzon az Igazi Csíki Sör tulajdonosaival, vezetőivel, és biztosítsa őket a kormány támogatásáról.

A magyar kormány és a magyar parlamenti képviselők kötelessége, hogy megvédjenek minden magyar vállalkozást egy nagy multinacionális vállalkozástól, amely a hatalmát fitogtatja.

Lázár azt is elmondta, hogy bár nem bírja az alkoholt, a hivatalos program után megkóstolja a sört is.

Lázár a Heineken által gyártott Sopronit is célkeresztbe helyezte. A Fidesz és a Jobbik is a Heineken bojkottját javasolta a Csíki Sör érdekében. 

Hátszéllel is döcög

Az időközben Tiltottra átkeresztelt sört gyártó székelyföldi vállalkozás a kormányzati hátszél ellenére sem haladt jól a magyarországi terjeszkedéssel, jelenleg pedig 16 millió eurós tartozása van a gyártással foglalkozó Lixid Project SRL-nek. Novemberben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal listája szerint a Csíki Sör Magyarország Kft. a végrehajtási eljárás alatt álló adózók közé került. Lénárd szerint a 16 millió eurós tartozás egy 2016-os beruházás miatt áll fenn, az adótartozás pedig könyvelési hiba volt, rosszul kalkulálták a befizetendő áfa összegét, de ezt – állítja a tulajdonos – azonnal orvosolták.