Orbán nem akar posztkeresztény, posztnemzeti Magyarországot

2018.01.03. 14:27

Mateusz Morawiecki lengyel államfő és Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországon tart kétoldalú tárgyalásokat, ezzel kapcsolatban sajtójátékoztatót tartottak a Parlamentben. 

Morawiecki december 11. óta Lengyelország kormányfője, miután az addigi miniszterelnök, Beata Szydło lemondott tisztségéről. Morawiecki korábban a pénzügyi és fejlesztési tárca élén állt, kormányfőként továbbra is személyesen irányítja a két minisztériumot.

A sajtótájékoztatót Orbán Viktor nyitotta, aki azzal kezdte, hogy 2018 Európa számára egy fontos esztendő lesz. A kormányfő később a '20-as évek politikai hőseiként hivatkozott a lengyelekre, majd hozzátette, hogy „két olyan ország találkozott ma, ami a közép-európai térséghez tartozik". Orbán a saját beszédében végig hangsúlyozta, hogy ma Közép-Európában sikeres országok vannak, és ez a térség sokkal többet ad Európa erejéhez, mint az uniós csatlakozás idején gondoltuk volna. A miniszterelnök szerint ez a leggyorsabban fejlődő térség, amit jól mutat, hogy Lengyelország és Magyarország is hozzájárult az európai gazdaság stabilizációjához.

Ezután hamar rátért a bevándorlás kérdésére is, amiről elmondta, hogy az unió bevándorláspolitikája nem működik, sőt, kudarcot vallott.

Nyilvánvaló, hogy az európai emberek nem akarnak bevándorlást

– mondta, és hozzátette: a határokat továbbra is meg kell védeni, meg kell állítani a migrációt, és nem idehozni kell a bevándorlókat, hanem odavinni a segítséget. Végül megköszönte a lengyelek magyar határvédelemben nyújtott segítségét.

Ezután Orbán a visegrádi négyek egységességéről és közös fellépéséről beszélt. „Szeretnénk világossá tenni, hogy Közép-Európa a saját lábára állt" – mondta, és kitért arra, hogy a V4-ek markánsan akarják kifejezni a véleményüket az Európai Unióban.

Nem akarunk birodalomban élni

– említette meg ezt többször is. „Ha valaki erős Európát akar, azt csak erős tagállamokkal lehet. Gyenge tagállamokkal gyenge Európa is."

Zárásként Orbán a Morawieckivel kapcsolatos tárgyalások „szellemi horizonton való mozgásáról" is beszélt. „Mi, magyarok azt szeretnénk, ha Európa európai maradna" – mondta, majd hogy a jövőbeni lengyel–magyar együttműködésekről is ejtsen pár szót, az északot déllel összekötő közlekedési utak és a gázvezetékek kérdéséről beszélt.

A lengyel–magyar barátság Európa egyik sarokköve marad a jövőben is

– zárta mondandóját a miniszterelnök, majd átadta a szót Morawieckinek, aki azzal kezdte, hogy 1989-ben találkozott először Orbán Viktorral, amikor az Nagy Imre temetésén arról beszélt, hogy a szovjet hadseregnek távoznia kell Magyarországról.

Ezután Morawiecki is a V4-ek és Közép-Európa uniós szerepvállalására terelte a szót, miszerint nem kérdőjelezik meg az unió egységességét, és ezt közösen szeretnék építeni. Elmondta: a kétoldalú tárgyalások során többek között energiaipari ügyekről beszéltek, illetve az Európai Unió következő pénzügyi keretéről, amivel kapcsolatban hasonló állásponton vannak a magyar kormánnyal, és ezt szeretnék egységesen képviselni.

Viktor sokat beszélt a migránsválságról, teljes egészében egyetértünk ezzel a hozzáállással

– mondta Morawiecki, és hozzátette: két éve nem változott az álláspontjuk, joguk van eldönteni, kiket akarnak befogadni, és kiket nem. Később hangsúlyozta, hogy Lengyelország már így is kiveszi a részét a menekültválság kezeléséből, többek között azzal, hogy csökkentik a keletről érkező migrációs nyomást.

Az első kérdés a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatban érkezett, de Orbán előbb a lengyelországi és magyarországi szovjet megszállás közti különbségeket kezdte el felsorolni. „Lengyelországban nem volt gulyáskommunizmus, Lengyelországban elnyomás volt. Nálunk szamizdatokat másoltak, amíg a lengyeleknél sokan örültek, ha az életüket menteni tudták" – mondta. 

A mi életünkben az igazi ellenállást a '80-as évek Lengyelországa jelentette.

2018-cal kapcsolatban megjegyezte: a nagy viták éve lesz, hiszen idén ér véget az ötéves európai politikai ciklus, amit szerinte több ország és politikus arra fog kihasználni, hogy átverje a bevándorlás kérdését azokon a nemzeteken, amelyek ezt nem akarják. Ezután Orbán olyan új, eddig nem igazán hallott kulcsszavakat dobált be, mint a posztkeresztény vagy a posztnemzeti korszak, ami szerinte egyes nyugati országokban már létezik, de ő Magyarország nevében kimondja, hogy mi ebbe nem akarunk átlépni, mert akkor „a magyarok szét fognak hullani". Orbán lehetetlennek látja, hogy  egy posztkeresztény, posztnemzeti ország legyünk".

2018-ban Orbán elmondása szerint három témában kell visszautasítónak lennie Magyarországnak:

  1. a kötelező betelepítési kvóta kérdésében;
  2. a birodalmi központ létrehozásával és a központi irányítással kapcsolatosan;
  3. és a migráció összekeverésében a bevándorlással.

A két miniszterelnököt az új osztrák kormánnyal való együttműködésről is kérdezték. Orbán nem akarja bővíteni a V4-ek keretét, mert az kockára tenné az országcsoport hatékonyságát, de még ebben a hónapban találkozik az új osztrák kormány vezetőivel, és leül velük tárgyalni. „Ausztria egy példa arra, hogy Európában demokrácia működik. Ausztriában helyreállt a demokrácia, mert a bevándorlást nem akaró emberek olyan pártot választottak meg, akik szintén nem akarnak bevándorlást."

Morawiecki ismét hangsúlyozta: a lengyel kormány nem változtat hozzáállásán a migráció kérdésében, és úgy néz ki, ez a téma a jövőben egyre forróbb lesz. „Úgy néz ki, a nemzetállamok dönthetnek arról, hogy akarnak-e bevándorlókat, vagy sem" – mondta, majd hozzátette, hogy a bevándorlókon a saját hazájukban kell segíteni, és Lengyelország ebben régóta aktívan részt vesz.

A lengyel miniszterelnök a lengyel–magyar gázösszeköttetés, a norvég gázvonal kiépítése, illetve a Belgrád–Budapest-útvonalak létrehozása (ez szerint a következő 10 évben stratégiai fontosságú projekt) mellett beszélt még arról, hogy a NATO mellett Európában ki kell építenie a saját védelmi erejét.

Orbán annyival csatlakozott Morawieckihez, hogy megjegyezte, ez a kérdés Oroszország és Németország között található, és ennek a térségnek meghatározó ereje Lengyelország, így Magyarországnak is érdeke, hogy erős maradhasson. Orbán nem hisz abban, hogy  nemzeti tulajdonban álló gazdaság nélkül erősek tudnának lenni ebben a régióban.

Egyikünk sem akar német pénzen élni

– mondta Orbán, de arról nem beszélt, hogy mi a helyzet az Oroszország irányából érkező pénzzel. Majd ismét kitért arra, hogy a térség mutatja a legnagyobb növekedést a régióban, illetve Németország már nagyobb volumenben kereskedik a V4 országaival, mint Franciaországgal.

Újságírói kérdésre ismét beszélt a menekültválság kezeléséről. Morawiecki újra arról beszélt, hogy a problémát a helyszínen kell megoldani, és ebben készek segíteni. Szerinte az is látható, hogy egyre több ország gondolkodik így a kérdésről, többek között Ausztria.

A lengyelek kérdezhettek tőle

Bár Orbántól élőben csak kormánypénzből élő magyar média kérdezhetett az RTL Klub szerint, az MTI kivonatot közölt a lengyel közszolgáltati tévének adott interjújából. 

Az EU és az aktuális lengyel kormány vitájában Orbán nem az utolsó cseppnek számító lépést láűtta, a bíróságok függetlenségének csorbítását, hanem inkább azt, hogy 

térségünk az utóbbi években "jelentős szereplővé vált az európai színtéren". Az ügyről itt olvashat egyébként bővebben. 

Elmondta még, hogy térségbeli országok "nem koldulnak" pénzt a többi uniós országtól, de az a pénz mindenképp kell, pontosabban "semmiképpen sem lehet összekötni az uniós költségvetést semmilyen jogállami eljárással" szerinte. Emellettt még építkezéseket, infrastukturális beruházásokat akart a két ország közt. 

Morawiecki lengyel miniszterelnök Varsóben ettől függetlenül egyébként elmondta még, hogy egy közös V4-es bank ötletéről is beszélgettek, de ehhez még a másik két országnak is adnia kéne bele pénzt, vagyis "pozitívan kell válaszolniuk", hogy "gyorsan létre tudjuk hozni a pénzintézetet".