Orbán: Erős évkezdet

D  YT20180104003
2018.01.04. 16:40

Rövid, közös sajtónyilatkozattal zárult Leo Varadkar ír miniszterelnök csütörtöki budapesti látogatása. Újságírói kérdésekre nem volt lehetőség.

Orbán Viktor megállapította, hogy erős az évkezdet, mert két nap alatt két uniós állam kormányfője látogatott el hozzánk. Szerdán lengyel kollégáját fogadta, Mateusz Morawiecki személyében.

Orbán szerint, „bár erről politikai szinten nem szokás beszélni”, ha valaki megkérdezi a magyarokat arról, mit gondolnak az írekről és Írországról, szinte biztos, hogy pozitív dolgokat fog hallani. 

Szabadságszeretet és büszkeség

– ezt a két dolgot nagyon tisztelik a magyarok.

Hozzátette, hogy Leo Varadkar személyében Európa egyik legsikeresebb nemzetének miniszterelnökét láttuk vendégül. A nyolcvanas évek mélypontjáról nagyon gyorsan elmozdultak, és az elmúlt évtizedekben erős gazdaságot mondhatnak magukénak.

Főleg az adópolitikáról, a migrációról és a brexitről tárgyaltak. Vitás kérdések nem voltak, Orbán világossá tette álláspontját a bevándorlásról és a határok védelméről.

Leo Varadkar méltatta a kétoldalú kapcsolatokat. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország Írország fontos gazdasági partnere, tavaly a kereskedelmi forgalom meghaladta a másfél milliárd eurót, és nőtt a Magyarországra irányuló ír export.

Jelenleg 12 ezer magyar él és dolgozik Írországban.

Leo Varadkar indiai bevándorlók gyermeke, és 2015-ben, az egyneműek házasságáról szóló népszavazás előtt felvállalta másságát. Korábban itt írtunk róla. Elődje, a 66 éves Enda Kerry tavaly május 17-én mondott le.

Magyarország és Írország 1976. október 1-jén létesített diplomáciai kapcsolatot. A dublini magyar nagykövetség 1991 február óta, a budapesti ír misszió 1996 február óta működik, írja az MTI.

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)