35 ezret kapnak idén a szavazatszámlálók

2018.01.04. 12:47 Módosítva: 2018.01.04. 12:47

Megváltoztak az országgyűlési választás lebonyolításának egyes szabályai, a korábbihoz képest például több pénzt kapnak a tavaszi voksolás lebonyolítói, és bizonyos korábbi nyomtatványok már nem lesznek használhatók, írja az MTI.

Megjelent a Magyar Közlönyben az igazságügyi miniszter rendelete az idei választások költségeiről. A rendelet alapján aki részt vesz a választás lebonyolításában, annak átlagosan 71 százalékkal nő a díjazása a négy évvel ezelőttihez képest.

  • A helyi választási irodák (hvi) tagjai a korábbi 30 ezer helyett 50 ezer forintot kapnak. Aki még jegyzőkönyvvezetői feladatokat is ellát a szavazatszámláló bizottság mellett, a korábbi 20 ezer forint helyett 35 ezer forintra lesz jogosult ezért.
  • A szavazatszámláló bizottsági tagok tiszteletdíjának normatívája szintén 20 ezerről 35 ezer forintra emelkedik.
  • A területi választási irodák (tvi) munkatársainak díjazása is nő, a tvi-tagok a korábbi 80 ezer helyett most 160 ezer forintra jogosultak. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodák munkatársainak juttatása a korábbi 40 ezerről 65 ezerre emelkedik.

Módosultak a választáson használandó nyomtatványok is. A jelölőszervezet bejelentésére szolgáló korábbi nyomtatványok az idei parlamenti szavazás kitűzését követően már nem használhatók. Újdonság, hogy a jelölő szervezet e-mail-címre értesítést kérhet a nevében benyújtott jogorvoslati kérelmekről. Módosult mások mellett a jelölőszervezet emblémájának képfelbontására vonatkozó előírás is.