9 millió forintot csalt ki a diákoktól a kecskeméti tanárnő

GettyImages-3301751
2018.01.05. 09:33

Többrendbeli, üzletszerű csalás miatt emeltek vádat egy kecskeméti tanárnő ellen, aki beszedte a pénzt az iskola tanulóinak meghirdetett külföldi kirándulásra, de sem szállást, sem buszt nem szervezett, majd indulás előtt egy nappal emailben lemondta az utazást - közölte a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség.

A 48 éves kecskeméti tanárnő anyagi gondokkal küzdött, amikor 2016 tavaszán franciaországi kirándulást hirdetett meg. A 45 ezer forintos részvételi díjban az útiköltségen felül benne volt a szállodai elhelyezés, félpanziós ellátás, a belépődíjak és a sétahajózás a Szajnán. Azzal magyarázta a jelentkezőknek a rendkívül kedvező részvételi díjat, hogy jelentős előfoglalási és diákcsoport kedvezményt tud érvényesíteni, és sok éves utazásszervezési tapasztalata révén szerzett kapcsolatait is ki tudja használni.

Az utazásra 213-an jelentkeztek, akik a részvételi díjat a vádlott munkahelyén készpénzben fizették ki vagy a bankszámlájára utalták át. 2016. október 5-én tartott egy tájékoztatást, ahol valótlanul azt állította, hogy a buszokat és a szállást is lefoglalta.

Indulás előtt egy nappal, az esti órákban a vádlott emailben lemondta az utazást azzal a hamis indokkal, hogy öt jelentkező adatlapját nem kapta meg, így a diákcsoport-kedvezményt nem tudja érvényesíteni. Az útlemondás indoka valójában az volt, hogy sem a szállásról sem a buszról nem gondoskodott, nem foglalta le, és nem fizette ki, de ez szándékában sem állt.

A kirándulás lemondása után az utazásra jelentkezők találkozót szerveztek a vádlottal, és kérték, hogy bizonylatokkal igazolja a buszrendelést és a szállodai foglalásokat. A találkozón a tanárnő valótlanul azt állította, hogy egy budapesti cégtől bérelt buszokat, majd később a sértetteknek egy általa hamisított bizonylatot is elküldött emailben, azt a látszatot keltve, mintha a busztársaság felé két részletben átutalta volna az utazás díját. A vádlott által említett szálláshelyekről is kiderült, hogy valójában egyik szállodában sem foglalt szállást.

A vádlott még hetekig hitegette az utasokat, hogy a befizetett részvételi díjakat visszafizeti, de erre nem került sor. A nő különböző kifogásokra hivatkozva – pl. a szállodák még nem utalták vissza a pénzt, vagy nem jelentette be a nagy összegű készpénz felvételt vagy éppen rosszul van – kibújt fizetési kötelezettsége alól.

A vádlott 136 sértettől összesen 9 171 000,- Ft-ot vett át, amit két sértett kivételével nem térített meg.