Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

9 millió forintot csalt ki a diákoktól a kecskeméti tanárnő

GettyImages-3301751
2018.01.05. 09:33

Többrendbeli, üzletszerű csalás miatt emeltek vádat egy kecskeméti tanárnő ellen, aki beszedte a pénzt az iskola tanulóinak meghirdetett külföldi kirándulásra, de sem szállást, sem buszt nem szervezett, majd indulás előtt egy nappal emailben lemondta az utazást - közölte a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség.

A 48 éves kecskeméti tanárnő anyagi gondokkal küzdött, amikor 2016 tavaszán franciaországi kirándulást hirdetett meg. A 45 ezer forintos részvételi díjban az útiköltségen felül benne volt a szállodai elhelyezés, félpanziós ellátás, a belépődíjak és a sétahajózás a Szajnán. Azzal magyarázta a jelentkezőknek a rendkívül kedvező részvételi díjat, hogy jelentős előfoglalási és diákcsoport kedvezményt tud érvényesíteni, és sok éves utazásszervezési tapasztalata révén szerzett kapcsolatait is ki tudja használni.

Az utazásra 213-an jelentkeztek, akik a részvételi díjat a vádlott munkahelyén készpénzben fizették ki vagy a bankszámlájára utalták át. 2016. október 5-én tartott egy tájékoztatást, ahol valótlanul azt állította, hogy a buszokat és a szállást is lefoglalta.

Indulás előtt egy nappal, az esti órákban a vádlott emailben lemondta az utazást azzal a hamis indokkal, hogy öt jelentkező adatlapját nem kapta meg, így a diákcsoport-kedvezményt nem tudja érvényesíteni. Az útlemondás indoka valójában az volt, hogy sem a szállásról sem a buszról nem gondoskodott, nem foglalta le, és nem fizette ki, de ez szándékában sem állt.

A kirándulás lemondása után az utazásra jelentkezők találkozót szerveztek a vádlottal, és kérték, hogy bizonylatokkal igazolja a buszrendelést és a szállodai foglalásokat. A találkozón a tanárnő valótlanul azt állította, hogy egy budapesti cégtől bérelt buszokat, majd később a sértetteknek egy általa hamisított bizonylatot is elküldött emailben, azt a látszatot keltve, mintha a busztársaság felé két részletben átutalta volna az utazás díját. A vádlott által említett szálláshelyekről is kiderült, hogy valójában egyik szállodában sem foglalt szállást.

A vádlott még hetekig hitegette az utasokat, hogy a befizetett részvételi díjakat visszafizeti, de erre nem került sor. A nő különböző kifogásokra hivatkozva – pl. a szállodák még nem utalták vissza a pénzt, vagy nem jelentette be a nagy összegű készpénz felvételt vagy éppen rosszul van – kibújt fizetési kötelezettsége alól.

A vádlott 136 sértettől összesen 9 171 000,- Ft-ot vett át, amit két sértett kivételével nem térített meg.