Piroska
3 °C
3 °C

Több ezer diák tüntet iskola helyett január 19-én

2018.01.06. 13:16

"Ne menj suliba!" címmel szerveznek diáktüntetést január 19-ére a Parlament elé. A tanulók kezdeményezése a gyenge oktatási rendszerre akarja felhívni a figyelmet, a szervezők több ezer résztvevőre számítanak.

A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnánk ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban.

– írják a tüntetés szervezői a Facebook-eseményben, amit szombat kora délutánig 6500-an igazoltak vissza, és további 25 ezren jelezték, hogy érdekli őket. 

A tiltakozás szervezője, Gyetvai Viktor az atv.hunak elmondta: egy alsó tagozatos diák szervezete nincs felkészülve arra, hogy annyi időt töltsön az iskolában, mint egy felnőtt a munkahelyén. 

A szervezők azt írják az eseményben, a tüntetés célja:

  • Összefoglalni a diákság problémáit.
  • Felvilágosítani a diákságot az oktatás modern rendszereiről.
  • Felhívni a figyelmet a problémákra, és azokra megoldást keresni.
  • Egy élhetőbb, gyerekekre szabottabb oktatási rendszerben tanulni.
  • Szinte csak diákok részvételével demonstrálni, hogy a diákoknak vannak gondolataik, amiket érvényesíteni szeretnének.

A leírásban az is szerepel, hogy a döntéshozóknak elég lenne csak a finn oktatási rendszert közelebbről megnézni, ott ugyanis "nincs osztályzás az első években, ezáltal nem alakul ki stressz a gyerekekben; nem alakul ki kiközösítés, mert nem csak oktatnak, hanem közösségeket alakítanak; rövid a napi tanítási idő".

Gyetvai megszólalásában hangsúlyozta, hogy bár még nem kaptak megkeresést egyetlen párttól sem, nem fogadnák el, hogy az eseményhez bármelyik párt csatlakozzon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!