Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Halállal végződött a szakszerűtlen favágás Szulokon

2018.01.09. 08:41 Módosítva: 2018.01.09. 15:21

Javítás: A cikk korábbi változatában tévesen szerepelt, hogy a baleset Kaposváron történt. Kaposváron csak az eljárást intézték, a favágás a Somogy megyei Szulok településen volt. A hibáért elnézést kérünk.

Vádat emelt a kaposvári ügyészség egy hivatásos tűzoltóval szemben, aki mellékállásban fakitermeléssel foglalkozott, és egy szakszerűtlen munka az egyik alkalmazottja életébe került.

"A munkavégzést irányító vádlott fadöntési feladattal bízta meg a sértettet annak ellenére, hogy az ilyen irányú képesítéssel, gyakorlattal nem rendelkezett, továbbá

munkavédelmi oktatást sem tartott, megfelelő védőfelszerelést sem biztosított a részére.

A sértett a munkavégzés során szakszerűtlenül és védősisak nélkül döntött ki egy fát, amely rádőlt. Súlyos fejsérülései miatt a helyszínen életét vesztette" – írja az ügyészség. A vádlott ezt követően hamisított egy munkavédelmi naplót annak igazolására, hogy a sértett megfelelő munkavédelmi oktatást kapott, továbbá három alkalmazottját,

köztük az elhunyt édesapját,

rávette arra, hogy hazudják a nyomozóknak, hogy valójában volt munkavédelmi oktatás.

A vád: halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, hamis tanúzás vétsége és más bűncselekmények. Az ügyészség fogházbüntetésre és a fakitermelői foglalkozástól eltiltására, míg a hamisan tanúzó társainak próbára bocsátására tett indítványt.