Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem adta ki Szijjártó Zaid Naffa iratait

2018.01.09. 17:01
Megígérte Demeter Mártának, de időt húzott a külügy, aztán megint megígérték, végül kiderült: orra tőle fokhagymás.

Bár a nagy nyilvánosság előtt tett rá ígéretet decemberben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Demeter Márta (LMP) mégsem tekinthet be a Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzullal kapcsolatos külügyi dokumentumokba – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap számolt be elsőként Demeter Márta munkája nyomán arról: valójában még az első Fidesz-kormány kezdeményezte 1999-ben Jordániánál, hogy Naffa legyen a tiszteletbeli konzul.

Az ellenzéki politikus a lapnak elmondta, Magyarországnak a Naffa tiszteletbeli konzulságát kezdeményező szóbeli jegyzékébe, illetve a kinevezéssel kapcsolatos iratokba szeretett volna betekinteni, amit jelzett is a külügyminiszter decemberi parlamenti bizottsági meghallgatásán. Szijjártó Péter ekkor azt ígérte, még aznap kap időpontot a betekintésre. Ám ez végül nem történt meg, ehelyett a külügy időhúzásba kezdett. Először arra hivatkozva tagadták meg az ellenzéki politikustól az időpont-egyeztetést, hogy csak 2003-tól állnak rendelkezésre az iratok, és „még keresik” az 1999-es szóbeli jegyzéket. Ám ezt az indoklást a külügy a politikus többszöri kérése ellenére sem volt hajlandó írásba adni. Később Demeter, bement a külügyminisztériumba, ahol Menczer Tamás kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkár megígérte neki a helyzet gyors rendezését.

Ezután annyit ajánlott neki a tárca írásban, hogy „január elején valamikor” találkozhat Magyar Levente parlamenti államtitkárral. Végül december végén Balogh Csaba, a külügy közigazgatási államtitkára levélben utasította vissza az LMP-képviselő betekintési kérelmét, arra hivatkozva, hogy a jelenleg hatályos jogszabályi környezet nem ad lehetőséget rá.

Frissítés, január 10.:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium reagált tegnapi hírünkre. Közölték, hogy mindig a jogszabályoknak megfelelően jár el. 

"Zaid Naffával kapcsolatban javasoljuk Demeter Mártának, hogy korábbi párttársainál, a szocialistáknál tajékozódjon, ugyanis Zaid Naffa tiszteletbeli konzuli tevekenységét 2003-ban a szocialista kormány külügyminisztere, Kovács László engedélyezte."