Sáros esőt hoz a Dunántúlra a szél

2018.01.09. 15:17

Jelentős mennyiségű szaharai porszemcse halmozódott fel a légkörben, éjjel a Dunántúlon, majd szerdán a középső tájakon is sáros eső eshet, írja az idokep.hu.

output Fut9Zo.gif

Az időjárási portál szerint az elmúlt egy-két napban a Földközi-tenger nyugati medencéje fölött kialakult ciklon hosszan elnyúló hidegfrontja jelentős mennyiségű szaharai port és homokot kavart fel, mely aztán a magasban uralkodó erős déli-délnyugati áramlással a Földközi-tenger középső medencéje és Európa középső területei felé vette útját.

Az előrejelzések szerint ma este főként Horvátország, Olaszország középső, valamint a Kárpát-medence nyugati, délnyugati területei fölött fordulhat elő a legnagyobb mennyiségben a légkörben.

Hazánk fölött már hétfőn is tekintélyes mennyiségű por halmozódott fel a légkör magasabb rétegeiben, mely sokfelé színesre festette a naplementét.

Az esti óráktól nyugat felől ugyanakkor nedvesebb levegő is érkezik, így előbb a Dunántúlon, majd szerdán napközben a középső tájakon is számítani kell esőre, mely kimoshatja a légkörben felgyülemlett por- és homokszemcséket. Ezt elsősorban úgy vehetjük észre, hogy az esőcseppek színe sárgássá válik, illetve a csapadékhullás után a tereptárgyakon, az utcán parkoló autókon vékony por, valamint homokréteg alakul ki.