Alfréd
4 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Karácsony Gergely: A többség nem lehet ellenzékben

Image uploaded from iOS (8)
2018.01.10. 18:10

Budapesti évnyitót tartott – bármit is jelentsen az – az MSZP és a Párbeszéd szerdán Zuglóban, ahol két hosszabb beszéd is elhangzott: Karácsony Gergelyé, a két párt közös és majd még ki tudja kiknek a közös miniszterelnök-jelöltje, illetve az MSZP budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnes.

Természetesen az összes fontos szocialista felsorakozott Hiller Istvántól Tóbiás Józsefen át Molnár Zsoltig. Ott ült az első sorban Baja Ferenc is, akiről nem tudjuk, végül sikerrel járt-e az évtized projektjében. És szintén elfért még az első sorban szinte a teljes Párbeszéd is.

A rendezvényen ott volt a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét támogató hírességek egyike, Bálint gazda is. A beszédek előtti várakozás legizgalmasabb pillanatai voltak, hogy a Németh Szilárdról elhíresült Bangóné Borbély Ildikót sikerül-e elkapnia az EchoTv-nek valami korrekt interjúra vagy sem. Nem tudom, mi lett az eredmény.

Ami egyelőre látszik: az MSZP és a DK megegyezett a jelöltek felosztásáról, de nincs közös lista. A DK csak listavezetővel megy neki a választásnak, Karácsony pedig az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje.

A beszédek előtt Molnár Zsolt köszöntötte az MSZP budapesti és országos vezetőit és külön köszöntötte Karácsony Gergelyt, akit egyszerűen csak Magyarország következő miniszterelnökeként aposztrofált. A Himnusz után megnézhettük az MSZP új kampányfilmjét, majd a párbeszédes Barabás Richárd színészóriás konferálta fel Karácsonyt és Kunhalmit.

Kunhalmi a DK-soknak: Nem adhatjátok fel!

Kunhalmi Ágnes beszédét azzal kezdte, hogy milyen visszás, hogy Orbán körbejárja jobboldali barátait Nyugat-Európában, "együtt köpködik a migránsokat, Merkelt vagy épp Brüsszelt", majd miután Orbán hazajön, nyugat-európai barátai nekiállnak a magyar munkavállalókat köpködni. Osztrák kollégája, Sebastian Kurz például azt mondta, a magyar munkások teszik tönkre Nyugat-Európában az életszínvonalat, a jóléti államot. Orbán pedig sehol sincs, hogy védelmébe vegye a magyar munkásokat, csak lapít. És ha már Orbán ezt kihagyja, ők, Kunhalmiék most megteszik helyette is:

Ne merészeljék becsmérelni a magyar munkásokat!

– mondta Kunhalmi, aki szerint nem lehet elvárni Orbántól, hiszen belföldön sem tud normális munkakörülményeket, szociális ellátást és oktatást adni a magyaroknak.

Majd arról beszélt, hogy 2010 után 2014-ben már sokkal kevesebben szavaztak a Fideszre, Budapesten meg pláne, tehát Orbánnak "nemhogy Isten kegyelmére, de a többségi népakaratra sem lehetne hivatkoznia". Majd ezt egy picit erős mondattal foglalta össze:

2014-ben már kormányba sem akarták engedni az emberek a Fideszt.

Kunhalmi hangsúlyozta, hogy meg kell állítani a Fideszt, és látni kell szerinte, ilyen politikai klímában ha nincs közös lista, és közös miniszterelnök-jelölt, akkor a Fidesznek automatikus kétharmada lesz. Így aztán a közös listába bele nem menő DK-sokhoz kezdett el beszélni, amit rögtön úgy kezdett, hogy a baloldali érzelmű emberek után a DK-sok állnak a szívéhez a legközelebb.

Nem adhatjátok fel a reményt! Ti aztán végképp nem adhatjátok fel!

– mondta a DK-soknak üzenve, és hozzátette, hogy épp a DK-sok tudják a legjobban, hogy ennek az országnak nem DK- vagy MSZP-poblémája van, de még csak nem is Juhász-problémája (utalva az MSZP-vel a közös listáról tárgyalni nem hajlandó Együttre), hanem Fidesz-problémája.

És szerinte nem azért kell közös lista, hogy a két párt történetét újraírják, hanem, hogy Magyarország történetét írhassák újra.

Kontrollt kell szabni ennek a nyomorult jobboldali hatalomnak, kérem, a DK-sok ne adják fel a reményt!

- ismételte meg újra.

Karácsony bármelyik párt szavazóját szívesen látja

Ezután Karácsony Gergely következett. A háttér is változott: a hátsó ledfalra egy lobogó magyar zászlót vetítettek ki, és Kunhalminál a piros része, majd Karácsonynál a zöld része lobogott.

Karácsony Gergely beszéde elején két képet idézett a hallgatói elé. Az egyik az, amikor gyerekeket térdepeltettek a téli hidegben az útra a fideszes polgármester és településvezetés elé valami rendezvényen, ahol senkinek nem jutott eszébe, hogy ez visszás lehet, a másik pedig Vajna Tímeáé, aki kénytelen volt ugyanabban a ruhába menni a Cannes-i és a Golden Globe díjátadójára, mert nem teheti meg, hogy mindig új ruhát vegyen.

Karácsony szerint ez tökéletesen megmutatja a két Magyarországot. Az új fideszes elitét, "Mészáros Lőrincek, Tiborczok, Vajnák országát", és a másik, a kiszolgáltatottság országot, ahol "gyermeknek tekinti a hatalom a magyar népet". A kérdés szerinte, hogy meddig tűri ezt a magyar nép.

Karácsony szerint addig marad így, amíg működik az oszd meg és uralkodj elve, amihez annyira ért a Fidesz. És bár sokan hittek ebben a hatalmas felhatalmazásban 2010-ben, de Orbánék visszaéltek vele, így mára a magyar nép változást akar. Mégis, a Fidesz ma, akinek áll a zászló, mondta Karácsony, és szerinte ennek egy oka van.

Hiába van kisebbségben, a legjobban szervezett kisebbség.

Karácsony szerint nekik az a dolguk, hogy megszervezzék a többséget. Mert

a többség nem lehet ellenzékben

– mondta kicsit átírva Orbán híres "A haza nem lehet ellenzékben"-mondatát.

Majd elmondta, hogy az MSZP és a Párbeszéd létrehozta ezt a szövetséget, és ez nyitott az utolsó percig minden pártnak és állampolgárnak. "Hiszünk abban hogy közös országot csak közös ajánlattal lehet építeni", mondta, majd hozzátette:

ha nem jönnek a pártok, jöjjenek akkor a szavazóik. Várjuk a pártokat, de még inkább várjuk az állampolgárokat, a szavazókat.

Karácsony szerint a 2010-es Fidesz-kétharmad az a liberális demokrácia kudarca is volt, és amit ők most ajánlanak, az a szociális demokrácia, ami több, mint a liberális demokrácia. Úgy fogalmazott, ebben nem a szabadság kevesebb, hanem az egyenlőség több. 

Karácsony megismételte, amit Kunhalmi is mondott: "nincs még négy évünk."

A végén felállította a közönséget, és elszavaltatta mindenkivel Petőfi Nemzeti dalának első két sorát.