Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Őrült gesztust tett a kormány az ÁSZ által megbírságolt pártoknak

2018.01.10. 13:02 Módosítva: 2018-01-10 16:42:16

Az Állami Számvevőszék az elmúlt hetekben sorra bírságolta az ellenzéki pártokat azok állítólagos gazdálkodási szabálytalanságai miatt. Az érintett pártok erre sorra közölték, hogy nem akarják/tudják/fogják befizetni a büntetést, mert azt nem tekintik jogosnak, nincs rá pénzük, és különben is az egész a Fidesz ármánykodása, hogy ellehetetlenítse vetélytársait a választás előtt.

A kormány azonban most megmutatta, hogy nem csak elvenni, adni is tud. A Nemzetgazdasági Minisztérium mai közleménye szerint ugyanis Varga Mihály miniszter tárgyalt az Államkincstárral (ide kell befizetni a büntetéseket) és a NAV-val is (az adóhatóság hajtja be a pénzt), hogy biztosítsanak a pártoknak fél éves felkészülési időszakot, valamint részletfizetési lehetőséget. A büntetések így csak a választás után terhelnék a pártok költségvetését.

A tárca nagyvonalúságának is van azért határa: mint írják,

  • "a törvényeket mindenkinek be kell tartania, a politikai pártoknak is,
  • a törvénysértés következménye alól felmentést adni senkinek nem lehet.

A labda most a pártoknál pattog, nekik kell megkeresniük a MÁK-ot és a NAV-ot, hogy egyeztessenek a halasztásról. Arról egyelőre nincs hír, hogy a kormány a "törvénytelenül gazdálkodó" ellenzéki pártoknak esetleg

  • élelmet,
  • meleg ruhát és
  • tüzelőt

is biztosít-e, de mivel sem az emberi jóság, sem az Orbán-kormány legendás nagyvonalúsága nem ismer határokat, nem lennénk rajta meglepve.

Pártreakciók

A 444.hu-nak a DK azt nyilatkozta, "a Demokratikus Koalíció egyetlen huncut fityinget, lyukas garast, megveszekedett forintot sem fizet az ÁSZ-nak. Sem egy összegben, sem részletfizetéssel, sem késleltetve. Nem tárgyalunk a demokratikus intézményeket megszálló, azokkal bunkósbotként bánó hatalom egyetlen pártkatonájával sem, így nem tárgyalunk a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Államkincstárral, vagy az ÁSZ-szal."

Az Együtt elnöke a Hvg.hu-nak mondta, hogy önként nem fizetik be a büntetést, és Szigetvári Viktornak csapdának tűnik a lépés, mert legitimálnák az eljárást azzal, ha leállnának egyeztetni a részletekről. Jogszerűtlennek tartják a rájuk kiszabott 16 milliós büntetést. 

A Jobbik azt követeli, hogy az Állami Számvevőszék vonja vissza az ellenzéki pártokkal szemben hozott jogellenes döntéseit és új, törvényes és tisztességes eljárásokat folytasson le. "Önmagában ez is csak a konkrét ügyre nézve jelentene megoldást, ám a jövőben az ellenzéki pártok megsemmisítésére továbbra is fennáll az Állami Számvevőszék megfellebbezhetetlen bírságolási hatásköre. Ezért a Jobbik törvénymódosítást kezdeményez a bírósági felülvizsgálat lehetőségének biztosítására a számvevőszéki döntések esetében is" - közölte Volner János. A párt szerint csak átverés a részletfizetés vagy halasztás lehetősége. 

Az LMP a Hvg.hu-val azt közölte, hogy még várják az ÁSZ végleges döntését, mert január 2-án elküldték az észrevételeiket, erre pedig 15 napjuk van reagálni a hatóságoknak, és ők sem fogadják el a büntetést.

A Magyar Liberális Párt is közleményt adott ki, amiben az ÁSZ büntetése miatt közös fellépésre szólítja fel az ellenzéket. Szerintük az ÁSZ a Fidesz megrendelésére sok milliós büntetésekkel akarja ellehetetleníteni a választások előtt az ellenzéki pártokat, köztük a Liberálisokat is. "A számvevőszék lépése nem más, mint az ellenzék felszámolására tett kísérlet, a demokrácia elleni támadás" - írták.