Erzsébet
1 °C
4 °C

Luxuspalota áráért állnak a tranzitzóna konténerei

2018.01.11. 09:07

270 milliárdot költött a kormány a migrációs kampány alatt a határvédelemre, de az ellenzék kérésére végül kikért adatokból nem nagyon látszik, mire is költötte el a kormány a magyar GDP 0,7 százalékával felérő összeget, amelynek felét a kormány eredménytelenül követeli vissza az EU-tól – derült ki a Népszava vezető cikkéből.

Az MSZP képviselője, Harangozó Tamás írásban kérte az érintett szervezetektől: évre és kiadási csoportra lebontva ismertessék a költségeket. Az ellenzéki politikus kérésére a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda csak egy összesítő táblázatot készített arról, hogy mennyi volt 2015-ben, 2016-ban és 2017 első félévében az egyes állami szervezetek „menekültkiadása.” Ezért Harangozó mind a 19 érintett apparátusnál közérdekű adatigénylési eljárásban próbált érdemi információhoz jutni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság 100 milliárd forintot számolt el a migrációs helyzetre, de kevés részletet árult el: 60 milliárdról csak annyi derült ki, hogy személyi, dologi költségekre ment el. 9-10 milliárd autók beszerzésére ment el 2017-ben. 

„Az teljesen rendben van, ha a határhoz vezényelt terepjárókat és csapatmozgató járművekhez próbál uniós hozzájárulást szerezni a rendőrség, az viszont csöppet sincs rendben, ha esetleg a budapesti járőrkocsikat is az EU-val fizetteti ki a kormány, ráadásul úgy, hogy a migrációra hivatkozva mellőzi a közbeszerzést, így senki nem látja, milyen pénzek mozognak” – mondta a Népszavának Harangozó.

Meglepően költségesek a konténeres tranzitzónák is:  erre összességében 23 milliárd forint ment el. Ehhez képest a Magyar Nemzeti Bank 2014 nyarán nettó 13,8 milliárd forintért  vette meg Budapest egyik legdrágább – irodaházként működő – bérpalotáját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?