Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem népszerű a határon túliak szavazati joga

2018.01.11. 06:52

Jól érzett rá Gyurcsány Ferenc a közhangulatra, amikor felvetette, hogy az egyszerűsített honosítási eljárásban állampolgárságot kapók magyarországi lakcím híján ne szavazhassanak. A Republikon Intézet felmérése szerint a DK elnökével a lakosság 70 százaléka egyetért, legalábbis, ami a szabályozással kapcsolatos ellenérzéseket illeti. A jog elvételét azonban már kevesebben támogatják – írta a 24.hu.

A Fidesz 2010-es kormányra kerülése után elfogadott törvény alapján egymillió ember kapott állampolgárságot a határon túl élők közül. Ez 1-2 mandátum sorsát döntheti el a 199 fős parlamentben, ami sorsdöntő lehet.

A jogot azonban csak a lakosság 40 százaléka venné el, 31 százalék ellenérzései dacára is meghagyná a jogot, ha már egyszer a kormánytöbbség ezt biztosította.

A lakosság ötöde ért  egyet azzal, hogy a hantáron túli területeken élő, magyar állampolgárságot szerzettek magyarországi állandó lakcím nélkül is szavazhassanak.

A felmérésben meglepő, hogy a Fidesz szavazóinak is csupán 37 százaléka ért egyet a választójog kiterjesztésével – korábban ennek feltétele volt az állampolgárság mellett az állandó magyarországi lakcím is. Sőt, minden negyedik Fidesz-szavazó támogatja, hogy a választójognak ismét előfeltétele legyen a magyarországi lakcím.

Figyelemre méltó, hogy a Jobbik utasítja el legjobban a határon túliak szavazati jogát: 58 százalékuk el is venné ezt a lehetőséget. 

Az egyszerűsített honosítási eljárással eredetileg nem járt volna választójog, épp az állandó lakcím megkövetelése miatt. A törvénymódosítás a Fidesznek kedvezett, mivel az egyszerűsített honosítási eljárást a kormánypárt tette lehetővé, így a legtöbb határon túli – amennyiben élt szavazati jogával – 2014-ben a Fideszre szavazott.