Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bénázik a kormány a Szent Korona emlékévvel

2018.01.11. 05:11

Egy decemberi kormányhatározat szerint 2018 a Szent Korona éve lesz, mégpedig annak apropóján, hogy a napokban volt 40 éve, hogy Magyarország visszakapta a Szent Koronát az Egyesült Államoktól. A határozat a Szent Korona Testület bevonásával rendezvényeket ígér, és felszólítja Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy erre a célra „legfeljebb egymilliárd forintot” bocsásson rendelkezésre. "Határidő: A felmerülés ütemében."

Bár maga a konkrét évforduló már mögöttünk van, amit egy szimpla parlamenti nyílt nappal elintézett a kormány, egyelőre nem nagyon jött arról hír, hogy pontosan mit is terveznek idénre. Az e heti HVG minisztériumi válaszra és névtelen kormányzati informátoraira hivatkozó cikkéből az derül ki, hogy egyelőre senki nem tudja, mit és hogyan kéne. A hivatalos válasz szerint olyan eseményeket rendeznek majd, amelyek

a magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő Szent Korona jelentőségének minél szélesebb körben való megismertetéséről

szólnak. Nem hivatalosan viszont a HVG úgy értesült, hogy

nincs is elfogadott programterv.

Január 6-án pedig azért nem volt semmi, mert a szervezést addig tologatták a különböző hivatalokban, míg

kifutottak az időből. 

Aztán Hoppál Péter államtitkár egy sajtóbeszélgetésen azt mondta a lapnak, hogy 

nincs is hivatalos emlékév.

Koronaúsztatás sem lesz, már csak azért sem, mert a HVG értesülése szerint egy 2016-os vizsgálat kimutatta, hogy 

rozsdásodik a kard.

Ezt egyébként hivatalosan nem erősítette meg senki a lapnak, annyit mondtak nekik, hogy "a tárgyak állapotában az utóbbi években nem következett be változás".

Lesz viszont kamarakiállítás a Nemzeti Múzeumban, a szakmai programban pedig szerepet vállalt az MTA "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport. Ennek vezetőjének, Pálffy Gézának a szerkesztésében tanulmánykötet jelenik majd meg, és megjelenik Révay Péter koronaőr XVII. századi, magyarul még kiadatlan koronatörténete is.

A kormány mostanában nem jeleskedik az emlékévekben, az 1956-os emlékév is inkább botrányos lett, mintsem sikeres az újraeladott halszagú-dallal és a Pruck-Dózsa-üggyel.