Összeállt a Magyar Foltozott Utcák elit csoportja

2018.01.12. 07:24
Itt élnek közöttünk, kezükhöz forró aszfalt tapad. Személyes sorstragédiájuk, hogy bár szívüket-lelküket beleöntik az anyagba, senki sem hajlandó ezt észrevenni, mindenki csak szidja őket. Ebben a cikkben összeszedtük legművészibb megnyilvánulásaikat, mielőtt ideiglenes alkotásaikat (remélhetően minél előbb) elnyeli az aszfaltkaparó.

A napokban írtunk a rákospalotai Mogyoród útjáról, amelynek egy szakasza annyira foltos a sok kátyúzástól, hogy beférne a Guinness Rekordok Könyvébe. Mint kiderült, az utca felújítása azért nem történt meg 20 év óta, mert az alá tervezett főgyűjtő szennyvízcsatorna lefektetésére várnak – évről évre hiába.

A cikkben felhívást tettünk közzé, hogy aki ismer hasonlóan agyonfoltozott utat, küldje el nekünk. A beküldött levelek alapján összeállt a Magyar Foltozott Utcák elit csoportja.

Lehet, hogy fel se kellene újítani őket, hiszen felületük már-már egy-egy kihelyezett ipari múzeumi tárlat, aszfalt-intarziáikon művészi szintre emelődik a kátyúzás földhözragadt kétkezisége. 

Nem így gondolják ezt természetesen a helyben lakók, ezért ígéretünkhöz híven levelet küldtünk az agyonfoltozott utakat üzemeltető önkormányzatoknak, hogy mikor szíveskednek tenni a dolgukat, és felújítani ezeket az utcákat. Amint a válaszok beérkeznek, közöljük őket.

De nézzük az elitcsoport versenyzőit!

1. A szürkés-feketén búslakodó nedves aszfalt komor neorealizmusát arányosan oldja a patchwork játékos véletlenszerűsége a Felsőkert utcában. Még mindig a XV. kerület, úgy látszik, arra felé nagyon sok a főgyűjtő szennyvízcsatorna, találta fején a szöget olvasónk.

2. A panelkubista formák előterében a számítógépes lyukkártya szabályosságával tüntető XV. kerületi Szilas park (utca) gondos és precíz kátyúművészete öröm a szívnek. Persze nem annak, aki arra lakik: Rettenetes állapotban van, folt hátán folt. Évek óta ilyen... - írta Tamás.

3. A kereteikből érzékien kibuggyanó aszfaltalakzatok a meghitt alkonyati fényben szinte szobabelső hangulatot varázsolnak a XVIII. kerületi Szálfa utcába, amelyből legfeljebb egy-egy nagyobb döccenés zökkentheti ki az embert. A fotót Zoltán küldte.

4. A zuglói Tihany utca enyhe kanyarulatának himlőhelyes textúrája Joan Miró korai (kisgyerekkori) korszakát idézi fekete-fehérben. Balázs inkább technológiai oldalról közelít, mint írja: remélem sikerült érzékeltetni, itt is megtalálható sok évnyi foltozási praktika.

5. Kockapikkelyes belső szerpentinként tekereg a kátyúkígyó a Rákóczi úton: Nagykovácsiban van ez az ismeretlenség homályába burkolódzó utcaművészeti motívum. Amikor ott jártam bringával, feltűnt, hogy csak folt hátán folt az egész utca, pedig alapvetően hozzá vagyok szokva a kátyús, foltozott utcákhoz, írta Antal. (Nagykovácsi polgármestere telepatikus képességekkel bírhat: még meg se írtuk neki a kérdéseinket, már közzétette a település honlapján, hogy a Rákóczi utat hamarosan fel fogják újítani.)

6. Az érdi Brassói utca osztódva szaporodó, kerekded egysejtű-kátyúi forradalmi módon a dimbes-dombos harmadik dimenzióba emelik a kátyúzás eddig egysíkú nyomatát. Szerintem mi is dobogó esélyesek vagyunk, büszkélkedett lapunknak Tibor. Joggal.

7. A biatorbágyi Árpád utcában zavarba ejtő módon variálja a látszólag egymáshoz nem illő alapanyagokat a közútkezelő névtelen mestere. Murvás utat aszfalttal foltozni, ez ám a polgárpukkasztás a javából! Az alkotás értékét nem csorbítja (sőt!), ha az eredeti aszfaltlyukakat tömték be döngölt murvával, majd az abban keletkező hiányt öntötték ki újra aszfalttal, feltalálva a szendvicsaszfaltot. Persze nem végig ilyen az út: "az utca végén van egy nemrég felépített műfüves focipálya, út szélén szépen kiépített parkolókkal. Mondanom sem kell abban az utcában egy kátyú vagy folt sincs", kacsintott ki leveléből András.

8. A listáról természetesen nem maradhat ki minden foltozott utak egyik legfoltozottabbika, a XV. kerületi Mogyoród útja sem. A legismertebb foltos útnak korábban egy egész cikket szenteltünk, ezért most sokat nem írnánk róla.

Íme a döntőbe került foltos utak Budapestről és környékéről. Most önön a sor, válassza ki a szétkátyúzott utak királyát!

King of the Patchwork Road