Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összeállt a Magyar Foltozott Utcák elit csoportja

2018.01.12. 07:24
Itt élnek közöttünk, kezükhöz forró aszfalt tapad. Személyes sorstragédiájuk, hogy bár szívüket-lelküket beleöntik az anyagba, senki sem hajlandó ezt észrevenni, mindenki csak szidja őket. Ebben a cikkben összeszedtük legművészibb megnyilvánulásaikat, mielőtt ideiglenes alkotásaikat (remélhetően minél előbb) elnyeli az aszfaltkaparó.

A napokban írtunk a rákospalotai Mogyoród útjáról, amelynek egy szakasza annyira foltos a sok kátyúzástól, hogy beférne a Guinness Rekordok Könyvébe. Mint kiderült, az utca felújítása azért nem történt meg 20 év óta, mert az alá tervezett főgyűjtő szennyvízcsatorna lefektetésére várnak – évről évre hiába.

A cikkben felhívást tettünk közzé, hogy aki ismer hasonlóan agyonfoltozott utat, küldje el nekünk. A beküldött levelek alapján összeállt a Magyar Foltozott Utcák elit csoportja.

Lehet, hogy fel se kellene újítani őket, hiszen felületük már-már egy-egy kihelyezett ipari múzeumi tárlat, aszfalt-intarziáikon művészi szintre emelődik a kátyúzás földhözragadt kétkezisége. 

Nem így gondolják ezt természetesen a helyben lakók, ezért ígéretünkhöz híven levelet küldtünk az agyonfoltozott utakat üzemeltető önkormányzatoknak, hogy mikor szíveskednek tenni a dolgukat, és felújítani ezeket az utcákat. Amint a válaszok beérkeznek, közöljük őket.

De nézzük az elitcsoport versenyzőit!

1. A szürkés-feketén búslakodó nedves aszfalt komor neorealizmusát arányosan oldja a patchwork játékos véletlenszerűsége a Felsőkert utcában. Még mindig a XV. kerület, úgy látszik, arra felé nagyon sok a főgyűjtő szennyvízcsatorna, találta fején a szöget olvasónk.

2. A panelkubista formák előterében a számítógépes lyukkártya szabályosságával tüntető XV. kerületi Szilas park (utca) gondos és precíz kátyúművészete öröm a szívnek. Persze nem annak, aki arra lakik: Rettenetes állapotban van, folt hátán folt. Évek óta ilyen... - írta Tamás.

3. A kereteikből érzékien kibuggyanó aszfaltalakzatok a meghitt alkonyati fényben szinte szobabelső hangulatot varázsolnak a XVIII. kerületi Szálfa utcába, amelyből legfeljebb egy-egy nagyobb döccenés zökkentheti ki az embert. A fotót Zoltán küldte.

4. A zuglói Tihany utca enyhe kanyarulatának himlőhelyes textúrája Joan Miró korai (kisgyerekkori) korszakát idézi fekete-fehérben. Balázs inkább technológiai oldalról közelít, mint írja: remélem sikerült érzékeltetni, itt is megtalálható sok évnyi foltozási praktika.

5. Kockapikkelyes belső szerpentinként tekereg a kátyúkígyó a Rákóczi úton: Nagykovácsiban van ez az ismeretlenség homályába burkolódzó utcaművészeti motívum. Amikor ott jártam bringával, feltűnt, hogy csak folt hátán folt az egész utca, pedig alapvetően hozzá vagyok szokva a kátyús, foltozott utcákhoz, írta Antal. (Nagykovácsi polgármestere telepatikus képességekkel bírhat: még meg se írtuk neki a kérdéseinket, már közzétette a település honlapján, hogy a Rákóczi utat hamarosan fel fogják újítani.)

6. Az érdi Brassói utca osztódva szaporodó, kerekded egysejtű-kátyúi forradalmi módon a dimbes-dombos harmadik dimenzióba emelik a kátyúzás eddig egysíkú nyomatát. Szerintem mi is dobogó esélyesek vagyunk, büszkélkedett lapunknak Tibor. Joggal.

7. A biatorbágyi Árpád utcában zavarba ejtő módon variálja a látszólag egymáshoz nem illő alapanyagokat a közútkezelő névtelen mestere. Murvás utat aszfalttal foltozni, ez ám a polgárpukkasztás a javából! Az alkotás értékét nem csorbítja (sőt!), ha az eredeti aszfaltlyukakat tömték be döngölt murvával, majd az abban keletkező hiányt öntötték ki újra aszfalttal, feltalálva a szendvicsaszfaltot. Persze nem végig ilyen az út: "az utca végén van egy nemrég felépített műfüves focipálya, út szélén szépen kiépített parkolókkal. Mondanom sem kell abban az utcában egy kátyú vagy folt sincs", kacsintott ki leveléből András.

8. A listáról természetesen nem maradhat ki minden foltozott utak egyik legfoltozottabbika, a XV. kerületi Mogyoród útja sem. A legismertebb foltos útnak korábban egy egész cikket szenteltünk, ezért most sokat nem írnánk róla.

Íme a döntőbe került foltos utak Budapestről és környékéről. Most önön a sor, válassza ki a szétkátyúzott utak királyát!

King of the Patchwork Road

 • 1984
  XV. kerület, Mogyoród útja
 • 1854
  XV. kerület Felsőkert u.
 • 983
  Érd, Brassói u.
 • 952
  Biatorbágy, Árpád u.
 • 889
  XV. kerület, Szilas park (utca)
 • 671
  Nagykovácsi, Rákóczi út
 • 206
  Zugló, Tihany u.
 • 159
  XVIII. kerület Szálfa u.