Életfogytos rablógyilkos szökött meg a sopronkőhidai börtönből

2018.01.12. 13:45 Módosítva: 2018.01.12. 15:22

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön foglalkoztatási programjában részt vevő egyik fogvatartott, Jakab István péntek délben munkavégzésének helyszínéről megszökött - közölte a BVOP. 

A büntetés-végrehajtási intézet és a rendőrség azonnal elkezdte a 36 éves, 165 centis, vékony testalkatú férfit keresni, jelenleg is nagy erőkkel tart a hajtóvadászat. 

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága az esettel kapcsolatban belső vizsgálatot indított. Kérik, hogy aki a mellékelt képen látható, szökésben lévő fogvatartottat látja, vagy róla bármilyen információval rendelkezik, haladéktalanul jelezze a 112-es, ingyenesen hívható telefonszámon.

A Kisalföld szerint utoljára a Szent Mihály temető környékén látták Jakab Istvánt. Az autósoknak a főútvonalakon is számítaniuk kell arra, hogy megállítják őket.

A BvOP késő délután azt közölte, hogy a belső vizsgálat elsődleges megállapításai alapján "felmerült a személyi állomány több tagjának felelőssége". A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka az esetet követően azonnal a helyszínre sietett és tájékozódott az eset körülményeiről. "A fegyelmi eljárás lefolytatását a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága magához vonta és a börtön területén működő gazdasági társaság biztonsági vezetőjét, valamint 3 fő munkáltatási felügyelőt és 1 fő biztonsági felügyelőt beosztásából az országos parancsnok azonnali hatállyal felfüggesztette", írták. 

A Bors kiderítette, hogy a szökésben lévő férfi egy 2012-es brutális rablógyilkosságért töltötte életfogytig tartó fegyházbüntetését. Jakab István akkor az idős nőt összeverte, majd brutálisan megtaposta. Az áldozat a sérüléseibe egy óra múlva halt bele. Jakab egyik társa O. László próbálkozott már szökéssel, amikor megszerezte az egyik kísérő rendőr fegyverét, amit azonban nem tudott elsütni.