Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évekre börtönbe kerülhet Oszter Sándor

2018.01.12. 06:33
Négy év hét hónap letöltendő börtönbüntetést kért Oszter Sándorra az ügyészség.

tudta meg a Blikk. A lap pénteki száma szerint hamarosan ítélet várható az ügyben, és "mindenkit meglepett" a szigorú indítvány. A 69 éves volt színészt másik hat vádlottal együtt befolyással üzérkedéssel vádolják. A szerdai tárgyalási napon elhangzott az ügyészi perbeszédre, amelyben az összes vádlottra letöltendő börtönbüntetést kértek, Oszter csak annyit mondott a Blikknek, hogy 

Ez egy rémálom, ami ott történik. Én abszolút ártatlan vagyok, nem követtem el semmit, én az igazságot képviseltem. 

A színészt és társait azzal vádolják, hogy egy Szlovákiában bujkáló, Magyarországon adócsalás miatt keresett vállalkozónak megígérték, több tízmillió forint fejében elintézik az ellene folyó eljárás enyhítését. Oszter állítása szerint ő semmit nem tudott erről az ügyről, egy filmrendező kereste meg, hogy dolgozzanak együtt egy történelmi filmen, az ő neve csak ennek a filmnek kapcsán vetődhetett fel.

Oszter Sándor
Oszter Sándor
Fotó: Zih Zsolt

A Blikk arra is felhívja a figyelmet, hogy a Büntető törvénykönyv a befolyással üzérkedésre – azaz arra, amikor valaki hivatalos személyt befolyásol, vagy esetleg maga vagy más számára előnyt kér – egytől öt évig terjedő szabadságvesztést határoz meg büntetésként. Az Oszter Sándorra kért négy év hét hónap így kis híján a maximális büntetés, ami ezért adható. 

Frissítés: Ahogy azt egy jogász olvasónk megjegyezte, a Blikk valószínűleg téved abban, hogy az ügyész 4 év 7 hónapos büntetést kért Oszterre. Ugyanis az ügyész nem tehet indítványt konkrét büntetésre, hanem csupán a büntetési nemre. Tehát például azt mondhatja, hogy a bíróság ítélje szabadságvesztésre a vádlottat, melynek végrahajtási fokozata börtön legyen.