Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tarlós nem ment el a Soros elleni Fidesz-gyűlésre

DSC 7220
2018.01.12. 00:00 Módosítva: 2018-01-12 13:43:22
 • A budapesti Bálnában gyűltek össze a fideszes polgármesterek, hogy megvitassák az állítólagos Soros-terv elleni harcot
 • Tarlós István nem jött el, de levélben támogatta a kezdeményezést
 • Felszólalt többek között Debrecen, Makó, Mórahalom, Szerencs és Józsefváros polgármestere is
 • A lényeg, hogy nem akarnak a fideszes polgármesterek bevándorlókat, Soros-hálozatot és betelepítést segítő irodákat, amik ellen küzdeni fognak

A hányatott sorsú, budapesti Bálnában tartja a Megyei Jogú Városok Szövetsége azt a Soros-ellenes gyűlést, amit Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere hívott össze. Szita azért hívta össze az ország fideszes polgármestereit, mert szerinte "Soros civiljei" megkezdték a betelepítés előkészületeit, és fennáll a veszélye, hogy Magyarországra is nagy számban érkeznek majd migránsok.

Az eseményen a fideszes polgármesteri elit színe-java megjelent, a kezdésig kicsit olyannak is tűnt az esemény, mint egy békés hangulatú sporttalálkozó, ahová az összegyűltek elviszik a csapataik zászlait. Rengeteg fideszes érkezett zászlórúddal és a települése zászlajával (ezt külön kérte Szita), a hangulat pedig csak fokozódott, amikor momentumosok tűntek fel a helyszínen. Berg Dánielt, a Momentum kaposvári jelöltjét biztonsági őrök vezették ki a helyszínről, akit lent több másik momentumos várt Soros-maszkokban.

Soros György, civilek, tömeges betelepítések

Az esemény közben megnyitotta Szita Károly, aki szó szerint felolvasta ugyanazt a levelet, amit már korábban kiküldött a képviselőknek, polgármestereknek és a sajtónak.  "Ellene vagyunk a tömeges betelepítésnek, ellene vagyunk a párhuzamos társadalmak kiépítésének" - mondta többek között Szita, aki már-már háborús hangulatban olvasta fel a szövegét. Szita szerint veszélyben van Magyarország, ami most még békés ország, és szeretnék, hogy az is maradjon. Ehhez fel kell lépni a kötelező betelepítési kvóta és Soros György civil irodái ellen.

Szita később felolvasta Tarlós István, Budapest polgármesterének a levelét is, aki nem tudott eljönni az eseményre. A levélben kifejezte egyetértését a találkozó célkitűzése miatt. Szerint az Unió egyes vezetői, több tagállam és a saját lakosságunk ellenére, nehezen értelmezhető indokok alapján bevándorlók extrém tömegét akarják betelepíteni többek között Magyarországra is. Összehangolt, kivülről szervezett akaratérvényesítési esetről van szó, amiben többek között a Soros által alapított szervezetek is részt vesznek Tarlós levele szerint.

Szita után a Migrációkutató Intézet igazgatója, Gallai Sándor beszélt a mai migrációs helyzetről. A Gallai által elmondott szöveg retorikájában teljesen megegyezett a Fidesz témával kapcsolatos álláspontjához, és röviden úgy lehetne összefoglalni a mondandóját, hogy a Közel-Kelet után Afrikából is jönnek a migránsok, Kelet- és Nyugat-Európa eltérően viszonyul a migrációs válsághoz, illetve már több országban is lehet érzékelni a választásoknál, hogy egyre kevésbé akarnak menekülteket Európába. Gallai arra is kitért, hogy több tucat olyan civil szervezetet pénzel Soros György, akik segítenek a menekültek Európába jutásában. Ettől függetlenül Gallai is megjegyezte, hogy ténylegesen illegális cselekményeket nem tettek ezek a szervezetek, de azért találni kétes anyagi támogatásokat a háttérben.

Szita Gallai beszédéből azt a két pontot húzta alá, hogy a következő migránsok

 • iskolázatlanok lesznek,
 • és szándékosan nem akarnak majd beilleszkedni.

Szita szerint egyértelmű, hogy vannak bevándorlást szervező irodák, akik a kevert társadalom érdekében működnek milliárdosok pénzéből. Ezért gyűltek ma össze, hogy ezt megakadályozzák.

Családaink, gyeremeink veszélyben nyugaton

Ezután Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere mesélt arról, hogy a lánya Franciaországban tanult, és annak az plébánosnak vágták el korábban terroristák a torkát, aki abban a templomban volt, ahová a lánya is járt. Koncz kijelentette, hogy nem akar olyat, hogy a lánya másodrangú állampolgár legyen azért, mert nő, és a két fiáról sem akarja, hogy másodrangúak legyenek csak azért, mert nem muzulmánok. "Nálunk még ki lehet menni az utcára akár miniszoknyában is" - mondta Koncz azzal kapcsolatban, hogy nálunk még biztonságban vannak az emberek az utcán.

Szita Kocsis Mátét úgy konferálta fel, mint aki már átesett a tűzkeresztségen, amikor a menekültek a Keleti Pályaudvaron ragadtak. Józsefváros polgármestere szerint ma Budapest Európa egyik legbiztonságosabb nagyvárosa, és nem kívánunk a jövőben sem terrorfenyegetettségben élni. Kocsis szerint azért Budapest Európa egyik legbiztonságosabb országa (ez így hangzott el), mert Orbán Viktor az első között reagált a migrációs válságra. Ezután a Soros György honlapján található szövegre hivatkozott, miszerint az oldalon fent van a tényleges Soros-terv szövege. "A valóság tagadása nem jelenthet sikert" - mondta, majd kitért arra, hogy a ma tüntető civilek egyike a korábbi MSZP-s polgármester felesége volt, akik szerinte az SZDSZ-szel lerabolták Józsefvárost. "Joggal tartanak önök, polgármesterek attól, hogy ezek megjelennek a önök településein is" - mondta a civilekkel kapcsolatban. Ezután felhozta még, hogy annak idején a menekültek teljesen tönkretették a VIII. kerületi II. János Pál pápa teret, de ennek ellenére őt jelentette fel a szerinte Soros-féle Helsinki Bizottság, amiért uszító hangnemben beszélt a menekültekről. Kocsis kitért még arra, hogy a saját kerületében is vannak Soros-szervetek, aminek a tagjait egykori MSZP-sek alkotják.

Az álcivilek liberális politikai ambíciókat dédelgetnek.

Zárásként Szerencs polgármesteréhez hasonlóan Kocsis is a saját gyermekeinek és családjának védelmét hozta fel azzal kapcsolatban, hogy miért állnak be Szita kezdeményezése mögé.

Biztonság, nyugalom, a kormány győzelme

A következő felszólaló Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere volt. "Feladatunk, hogy megőrizzük városaink falvaink biztonságát és nyugalmat" - kezdte ugyanazzal a mantrával Cser-Palkovics is, mint eddig minden felszólaló. Cser-Palkovics szerint az Unió bevándorláspolitikája megegyezik a Soros-tervvel, és a jövőben újabb tömeges migrációt hozhat Európába. "Csak kizárólag a jelenlegi kormány képes megvédeni az ország biztonságát" - mondja Cser-Palkovics és hozzáteszi, hogy a mostani választást is azon múlik, hogy az országot védő Orbán Viktor nyer, vagy a migrációt támogató ellenzék.

Mórahalom polgármester, Nógrádi Zoltán is felszólalt. Nógrádi elmondta, hogy a magyar-szerb határon található településnek teljesen tönkretette a mindennapjait a bevándorlás, és ez az egész jelenség egy modernkori népvándorlás már. Állítása szerint naponta több tonna szemetet kellett elszállítaniuk a migránsok miatt a közterületekről és mások udvarából, kertjéből. "A kerítés nekünk úgy jött, mint egy falat kenyér az éhezőnek" - dícséri a kormány politikáját Nógrádi, aki szerint a kerítéstől kezdődően kezdtek el hinni abban, hogy az életük ismét normális lehet. "Azt remélem, hogy nem leszünk kitéve olyan hatásnak, amit kénytelenek voltunk 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban elszenvedni". Nógrádi beszédét követte az eddigi legnagyobb taps.

Szent Istvántól Orbán Viktorig

Az első női megszólaló Farkas Éva, Makó polgármestere, akitől Szita arra volt kíváncsi, hogy mit érzett, amikor a ma többször is említett, nyugati híradásokkal először találkozott. Szerinte a kötelező betelepítési kvóta elutasítása nem politikai kérdés, hanem az ország biztonságának kérdése, majd egészen Szent Istvánig ment vissza a magyarsággal kapcsolatban. "Európa kapuin beáramló illegális bevándorlók nem tisztelik a kultúránkat, a vallásunkat, az értékeinket. Ezt tapasztaljuk mi, a déli határvidéken" - mondja Farkas, majd hozzáteszi még, hogy folyamatosan nő az illegális határátlépők száma, ami pont ellent mond annak, amit korábban a Migrációkutató Intézet igazgatója modott, miszerint kifejezetten csökkent ez a szám. Farkas arról is beszélt, hogy a magyar települések nem akarnak betelepítést szervező irodákat, mert ezek a nők biztonságát is veszélyeztetik. "Mióta a bevándorlás megkezdődött ugrásszerűen nőtt a nők elleni erőszakok száma nem csak nálunk és Európában, de a déli országrészen is." - mondja Farkas, hogy a nők elleni zaklatások számának emelkedése és a bevándorlás szerinte összefügg. "Szeretnének a migránsoknak gyereket szülni? Ébredj Európa! Milyen világ vár így Európára?" - szólt Makó polgármestere Európa nőihez.

Farkas Éva, Makó polgármestere
Farkas Éva, Makó polgármestere
Fotó: Bődey János

Szent István király Magyarországa és a Soros-terv között kell választanunk

- tért vissza ismét Szent Istvánhoz Farkas Éva, majd befejezte a beszédét.

Végül felszólalt még Papp László, Debrecen polgármestere, aki a debreceni menekültszállóról mondta, hogy olyan állapotok voltak ott egy eltűntnek hitt Korán vagy éppen 100 eurós miatt, hogy az állandó zavargások miatt élhetetlenné vált az a városrész Debrecenben. Éppen ezért köszönte meg Papp Orbán Viktornak és a kormánynak, hogy bezárták a debreceni menekültállomást, mert azóta és ennek köszönhetően gyárak épülnek, munkahelyek ezrei jöttek létre és Debrecen azóta az egyik legbiztonságosabb megyeszékhely Magyarországon. Papp a végül még hozzátette, hogy Soros külön figyelmet szentel Debrecennek a saját álcivil szervezeteivel, de ennek nem engednek majd teret. Végül úgy zárta, hogy

Hajrá Magyarország, hajrá Orbán Viktor!

Dr. Papp László Debrecen polgármestere
Dr. Papp László Debrecen polgármestere
Fotó: Bődey János

Szita Károly végül annyival zárta még, hogy mit nem akarnak a fideszes polgármesterek és általában a magyar emberek, gyermekek, családok, unokák, városaink, falvaink, de ez a rész viszonylag könnyen összefoglalható. Nem akarnak:

 • bevándorlókat,
 • Soros-hálózatot,
 • átnevezni a karácsonyt,
 • önkormányzati lakásokba migránsokat,
 • kötelező betelepítési kvótát,
 • Magyarországot, mint bevándorlóországot.

Végül felkért minden polgármestert egy olyan önkormányzati állásfoglalás kiadásában, amiben elítélik a Soros-hálózat szervezeteit, és ezt egy külön felszólítás után kézfeltétellel meg is szavazták.

(Borítókép: Résztvevők érkeznek a Megyei Jogú Városok Szövetségének Soros-terv elleni gyűlésére a budapesti Bálnába. Fotó: Bődey János/Index)