Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MSZP nyílt levélben reagált a román kormányfőnek

2018.01.13. 08:24
Az Országos Sajtószolgálathpz eljuttatott levélben Mesterházy Attila, a Szocialista Internacionálé alelnökeként magyarázta el Mihai Tudose román kormányfőnek, hogy hol lakik a magyarok istene.

Erre ugye azért került sor, mert Tudose a Realitatea TV-nek adott interjúban a romániai magyar pártok autonómiaelképzeléseinek összehangolásáról szóló találkozóról azt bírta mondani, hogy ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik azt kitették.

A kijelentést azóta teljes joggal mindenki elítélte, aki csak él és mozog, a román nagykövetet bekérették a minisztériumba, Lázár János bocsánatkérésre szólított fel, szóval lesz még ebben az ügyben pár kör. Ja, a levél:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Megdöbbenéssel értesültem a magyar autonómiatörekvésekkel és a székely szimbólumokkal kapcsolatos nyilatkozatáról. Meggyőződésem szerint ezek elfogadhatatlanok és megbocsáthatatlanok, európai uniós tagállamban egy felelős állami vezető nem reagálhat így őshonos kisebbségek törvényes törekvéseire. A nyilatkozatok összeegyeztethetetlenek mind az európai, mind pedig azon Szocialista Internacionálé által vallott értékekkel, amelynek a román Szociáldemokrata Párt is tagja. Ezekkel nyilatkozatokkal szemben a magyar és az európai politikai élet minden szereplője, pártállástól függetlenül fel kell lépjen.

Felhívom szíves figyelmét, hogy az autonómiaformák nem kérdőjelezik meg egyetlen ország területi egységét sem, ellenben kiszélesítik a hatalom demokratikus gyakorlását, erősítik a jogállam működését, valamint az ország, a társadalom belső etnikai, nemzetiségi békéjét. Az autonómia különböző formái mindenkor a többség és a nemzeti kisebbség megegyezésén, demokratikus hatalommegosztásán alapulnak. Ennek alapja az EU-ban is alapelvként kezelt önkormányzatiság és szubszidiaritás eszméje, érvényesülésének kerete pedig a működő, demokratikus jogállam intézményrendszere. Egy eszköz, amellyel a kisebbség szülőföldjén megalapozhatja gazdasági és kulturális fejlődését, megteremtheti megmaradásának anyagi, politikai és jogi feltételeit és garanciáit.

Felszólítom, hogy a romániai magyarságot és annak képviselőit létében fenyegető nyilatkozatát azonnal vonja vissza és kérjen bocsánatot. 

Budapest, 2018. január 12. 

Mesterházy Attila

a Szocialista Internacionálé alelnöke